Storbritannien vil lancere pilotprogram for at udbrede brug af vægttabsmedicin

Til et toårigt pilotprogram har de britiske myndigheder øremærket 40 mio. pund, der skal undersøge mulighederne for, at flere overvægtige kan få ordineret vægttabsmedicin.
Storbritanniens premierminister Rishi Sunak. | Foto: Alastair Grant/AP/Ritzau Scanpix
Storbritanniens premierminister Rishi Sunak. | Foto: Alastair Grant/AP/Ritzau Scanpix
af marketwire

De britiske myndigheder har øremærket 40 mio. pund til et toårigt pilotprogram, der skal undersøge mulighederne for, at flere overvægtige kan få ordineret vægttabsmedicin, som Novo Nordisks Wegovy, uden for hospitalernes specialklinikker.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den britiske regering, skriver flere medier, heriblandt Reuters.

I pressemeddelelsen udtrykker premierminister, Rishi Sunak, håb om, at de nyeste vægttabsmidler som Novo Nordisks Wegovy og Eli Lillys tirzepatid kan lette presset på sundhedssektoren.

”Brug af de nyeste lægemidler til at hjælpe folk med at tabe sig vil være en game-changer ved at hjælpe med at tackle farlige fedme-relaterede følgelidelser såsom forhøjet blodtryk, diabetes og kræft – og ved at reducere presset på hospitaler, støtte folk i at leve et sundere og længere liv og hjælpe med at levere på min prioritet om reducere ventelister,” siger Rishi Sunak i pressemeddelelsen.

Endnu ikke lanceret

Endnu er Wegovy ikke lanceret i Storbritannien, men midlet fik tidligere i år en positiv anbefaling af sundhedsmyndighederne til behandling af voksne med en BMI over 35 og med mindst en vægtrelateret følgesygdom, såsom diabetes eller hjerte-kar-sygdom.

Ifølge de britiske myndigheder, National Institute for Health and Care Excellence, der rådgiver om brugen af lægemidler, bør udskrivningen af vægttabsmidlerne dog alene ske via specialklinikker, som hovedsagligt ligger på hospitalerne.

Og det vil i givet fald betyde, at kun omkring 35.000 overvægtige vil have adgang til Wegovy, mens langt flere kunne have gavn af medicinen, hedder det i onsdagens pressemeddelelse om pilotprojektet.

De øremærkede 40 mio. pund skal nu gå til at undersøge, hvordan godkendte vægttabsmidler kan gøres tilgængelige for flere ved at udvide adgangen til specialister uden for hospitalerne.

Novo Nordisk har over for Reuters ikke ønsket at kommentere, om det agter at forpligte sig til at levere Wegovy til det britiske pilotprogram.

Novo Nordisk er dog opmærksom på initiativet og har ført indledende drøftelser med myndighederne.

Foreløbigt er Wegovy alene lanceret i USA, Danmark og Norge, og Novo Nordisk har haft så svært ved at følge med efterspørgslen, at det har måttet reducere udbuddet af startdoser på det amerikanske marked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også