Stemningen er vendt: Nu vil virksomheder investere mindre i forskning og udvikling

Flere danske virksomheder forventer for første gang i fire år at reducere investeringer i forskning. Dansk Industri peger på det reducerede F&U-fradrag og politisk usikkerhed som hovedårsag. 
Foto: Gustavo Valiente/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Gustavo Valiente/AP/Ritzau Scanpix

For første gang i flere år forventer et flertal af danske virksomheder nu at investere mindre i forskning og udvikling i forhold til året før.

Det viser en rundspørge, som Dansk Industri har foretaget blandt organisationens medlemmer. 

Det er første gang i de fire år, Dansk Industri har spurgt sine medlemmer, at flertallet af danske virksomheder på tværs af alle brancher og størrelser melder om vigende investeringslyst. 

Ifølge Peder Søgaard-Pedersen, chef for Life Science hos Dansk Industri, skyldes den dæmpede investeringslyst, at det såkaldte forskning- og udviklingsfradrag fra årsskiftet er reduceret 108 pct. efter i en periode midlertidigt at have været forhøjet til 130 pct.

”Når vilkårene for investeringerne de ændres så ofte, så har den enkelte virksomhed ikke længere et godt grundlag for at udregne, om det kan betale sig at investere i forskning i Danmark, eller om det er bedre at investere et andet sted,” siger Peder Søgaard-Pedersen til MedWatch. 

Politisk usikkerhed

Det var et bredt politisk flertal, der i 2020 i forbindelse med COVID-19-pandemien, vedtog, at F&U-fradraget skulle hæves til 130 pct. i 2020 til 2022 for at øge virksomheders incitament til at investere i forskning og udvikling. 

Herefter har industrien efterspurgt at få 130 pct.-fradraget gjort permanent, hvilket i januar 2022 blev varmt imødekommet af et flertal på Christiansborg under forudsætning af, at forslaget kunne finansieres ved at rydde op i de mange erhvervsstøtteordninger. 

Erhvervsministeriets dertil oprettede arbejdsgruppe nåede dog aldrig i hus med finansieringen inden folketingsvalget i november 2022. 

Det midlertidige forhøjede fradrag ophørte altså og blev dermed ikke gjort permanent. 

Men i regeringsgrundlaget fra december 2022 gentager regeringen ønsket om at afsætte 1 mia. kr til at øge fradraget, men til MedWatch fortalte erhvervsminister Morten Bødskov (S) mandag , at regeringen endnu ikke har taget yderligere stilling til indholdet af FoU-fradraget. 

Det skaber ifølge Peder Søgaard-Pedersen usikkerhed hos virksomhederne. Han påpeger, at det er vigtigt at opretholde stabile rammevilkår for at kunne både tiltrække og fastholde investeringer. 

”Den usikkerhed, der fortsat er omkring F&U-fradraget, er dårligt for at tiltrække investeringer til Danmark,” siger han. 

Frygter manglende finansiering

Regeringen har som nævnt endnu ikke lagt sig fast på, hvordan et hævet fradrag skal finansieres. 

Det sår, ifølge Peder Søgaard-Pedersen, tvivl om, hvorvidt virksomhederne overhovedet kan regne med, at FoU-fradraget igen vil blive hævet til 130 pct. og blive gjort permanent. 

”Finansieringen afhænger jo af, om man kan finde pengene fra nogle eksisterende erhvervsstøtteordninger. Det er på ingen måde sikkert, at det kan lade sig gøre, og vi har endnu ikke set de konkrete anbefalinger fra den ekspertgruppe, der skulle finde de her penge.”

Netop usikkerheden om finansieringen er ifølge Peder Søgaard-Pedersen et stort problem. Virksomhederne investerer nemlig langsigtet og er nødt til at tage beslutninger ud fra den virkelighed, de ser i dag. 

”Virkeligheden er, at vi hverken i sidste periode eller, tilsyneladende indtil videre, i denne periode, har fundet finansiering til forskningsfradraget,” siger Peder Søgaard-Pedersen. 

Han påpeger ydermere: 

”Hvis virksomhederne ikke kan regne med finansieringen, så er det klart, at de investeringer, de vil investere i Danmark til forskning, risikerer at gå til udlandet. Og hvis pengene først går til forskning andre steder i verden, så er det meget sværere at få dem trukket tilbage til Danmark.” 

Håber på politisk opbakning

Dansk Industri håber på politisk opbakning til et permanent F&U-fradrag på 130 pct. og dermed opbakning til, at Danmark skal være blandt verdens bedste til at forske i nye løsninger.

Ikke mindst på sundhedsområdet, påpeger Peder Søgaard-Pedersen.

I følge life Science-chefen er et forhøjet F&U-fradag en investering i fremtidige forretningsmuligheder og fremtidig eksport, der er hele grundlaget for Danmarks life science-eksport - et af Danmarks største eksportserhverv. 

”Danmark er jo et lille land uden alt for mange råstoffer. Vi er et lille land, der lever af store idéer, og det er jo lige præcis forskning, der skal til, for at vi kan blive ved med at leve af vores idéer,” afslutter Peder Søgaard Pedersen, chef for Life Science i Dansk Industri.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) udtaler i skriftligt svar til MedWatch: 

”Forskning og uddannelse er afgørende for et videnssamfund som det danske. Derfor vil regeringen prioritere en milliard til bl.a. at øge FoU-fradraget. Desværre nåede vi ikke i mål inden valget, men nu er vi trukket i arbejdstøjet igen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også