Danske life science-selskaber skubber stærk dollarindtægt foran sig

Flere danske life science-selskaber nyder lige nu godt af en historisk stærk dollarkurs. Men indtægten lader vente på sig til slutningen af året, lyder det fra investeringsøkonom Per Hansen.
Novo Nordisk er et af de selskaber, der har en stor del af indtjeningen i dollar. | Foto: Stine Tidsvilde
Novo Nordisk er et af de selskaber, der har en stor del af indtjeningen i dollar. | Foto: Stine Tidsvilde
af marketwire

En stærk dollar er som hovedregel godt for de danske selskaber, der har en stor del af deres omsætning i USA, men der går tid, før det for alvor slår igennem i regnskaberne.

Sådan lyder vurderingen fra Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Det trak overskrifter, da dollar hen oversommeren krydsede paritetsgrænsen over for euro og pludselig var mere værd end den fælleseuropæiske valuta. Men selskaber som Novo Nordisk, Demant og Ambu ventes først for alvor at kunne høste frugterne af den markante dollarstyrkelse i de kommende kvartaler.

”Halvårsregnskaberne for de selskaber, som har en betydelig omsætning i dollar og en mindre omkostningsbase i kr. eller euro, har ikke afspejlet den udvikling. Snarere tværtimod. Selskaber som Novo Nordisk, Demant, Lundbeck, GN, Ambu har dollar som vigtigste faktureringsvaluta, men på kort sigt kan en dollarstigning regnskabsmæssigt være en ”ulempe” og omkostning,” skriver Per Hansen i en kommentar.

At den stærkere dollar faktisk kan vise sig som en udgift skyldes, at hvis selskaberne i starten af året har solgt dollar på termin til en kurs på eksempelvis 6,4 kr. - og kursen nu er steget til 7,4 kr. per dollar - så skal forskellen opgøres som regnskabsmæssigt tab.

Den stærke dollar vil dog begynde at slå igennem i de kommende kvartaler, i takt med at indtægter solgt til de nuværende høje kurser begynder at blive regnet ind.

”Det varierer lidt, men valutaafdækning på 6-12 måneder er gennemsnitlig. Lidt forskelligt fra selskab til selskab og individuelt for valutaerne. Det vigtige for investorerne er dog ikke så meget det regnskabstekniske, men mere omsætning, indtjening på basis af det fakturerede, og her er en stærk dollar et absolut plus for blandt andet de nævnte selskaber,” skriver Per Hansen.

Euro koster tirsdag morgen 0,9999 dollar mod 0,9983 dollar mandag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også