MedWatch

Sundhedsmyndigheder får hård kritik for sene aktindsigter

Især Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut har fortsat store udfordringer med at overholde sagsbehandlingsfristerne i offentlighedsloven.

Foto: Jonas Olufson

Mange - især journalister - må stadig vente alt for længe på at få behandlet deres anmodning om aktindsigt hos sundhedsmyndighederne.

Faktisk er problemerne efterhånden så bekymrende, at Folketingets Ombudsmand har orienteret Folketinget om situationen.

Det skriver ombudsmand Niels Fenger i en pressemeddelelse. Hans rolle er at beskytte borgernes rettigheder.

”Sundhedsmyndighedernes lange sagsbehandlingstider i aktindsigtssager betyder i praksis, at nogle sager bliver behandlet så sent, at blandt andet mediernes mulighed for at overvåge og formidle aktuelle problemstillinger er reelt udfordret.”

”Derfor finder jeg situationen så bekymrende, at jeg har valgt at orientere Folketinget om situationen,” siger Niels Fenger.

Der er generelt regler for, hvor lang tid en anmodning om aktindsigt må tage at behandle.

Anmodningen skal behandles inden for syv arbejdsdage efter offentlighedsloven. Og det skal ske inden for en måned efter miljøoplysningsloven. Men dem overholder sundhedsmyndighederne ikke.

Problemerne er størst hos Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut (SSI), skriver ombudsmanden.

Hos Sundhedsministeriet var den gennemsnitlige behandlingstid ved årsskiftet cirka 108 dage. Her var 125 aktindsigter uafsluttet.

Hos Statens Serum Institut var på samme tidspunkt en behandlingstid på cirka 44 arbejdsdage. SSI havde dengang 85 igangværende sager.

Ud over at beskytte borgernes rettigheder er ombudsmandens opgave blandt andet at behandle klager over offentlige myndigheder.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier