MedWatch

Økonomisk prognose lover vækst trods krig og høje priser

Inflation og krig i Ukraine slår ikke pusten ud af dansk økonomi, lyder ny redegørelse fra Finansministeriet.

Beskæftigelsen står til at slå rekord igen, lyder det i ny økonomisk prognose fra Finansministeriet. | Foto: Jens Dresling

De første måneder af 2022 har vist gode tegn for dansk økonomi. Også selv om priserne er steget, og der er krig i Europa. Finansministeriet forudser i ny økonomisk redegørelse en vækst i BNP på 3,4 procent. Det skriver Børsen.

”Selvom vi må forvente en opbremsning i dansk økonomi i løbet af i år, vil aktivitetsniveauet fortsat være højt,” skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i Økonomisk Redegørelse ifølge Børsen.

Redegørelsen offentliggøres officielt torsdag. Et tidligt indblik i resultaterne giver dog anledning til et lettelsens suk, lyder det fra Tore Stramer, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

”Dansk økonomi står stærkt, og de danske husholdninger har en meget stærk økonomi efter en periode, hvor indkomsterne er steget mærkbart under coronakrisen. Vi har haft styr på de offentlige finanser og har haft en stærk konkurrenceevne,” siger han.

Det gør dansk økonomi i stand til at stå imod den modvind, der kommer med krigen i Ukraine, vurderer cheføkonomen.

”Milevidt” fra økonomisk knockout

Også beskæftigelsen spås ifølge prognosen at slå nye rekorder.

Finansministeriet havde ellers fremlagt et hårdere scenarie ovenpå Ruslands invasion af Ukraine.

Nu lyder den økonomiske spådom dog, at pusten formentlige ikke vil blive slået ud af dansk økonomi i så høj grad som først antaget.

Vi er faktisk ”milevidt” derfra, lyder det fra Tore Stramer.

”Får Finansministeriet ret i deres nye prognose, er der udsigt til en opbremsning i væksten, men der er stadigvæk udsigt til vækst i dansk økonomi,” konstaterer han.

Et europæisk stop for import af gas fra Rusland kan dog ramme. Ifølge redegørelsen udgør den faktor ”en væsentlig risiko for vækstprognosen”, skriver Børsen.

Den vurdering er Tore Stramer enig i.

Hvis vi ender der, vil det give et mærkbart tilbageslag for dansk økonomi, der vil give mindelser om det, vi så under de første måneder under finanskrisen,” siger han.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier