EU klar med nye sanktioner mod Rusland

Mens krigen i Ukraine går ind i sin 19. dag, har EU vedtaget en fjerde runde af sanktioner mod Rusland. Det oplyser EU-Kommissionen tirsdag.
Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Ritzau Scanpix
af ritzau

De nye sanktioner er målrettet blandt andet Ruslands militærindustri, stålindustri samt nye investeringer i russisk energi.

Derudover indfører EU et forbud mod at eksportere luksusvarer som dyre biler og smykker fra EU for at ramme Ruslands elite.

Samtidig udvides kredsen af oligarker og selskaber med kontakter til Kreml, der omfattes af sanktioner. Blandt de nye på listen er Roman Abramovitj, der især blev kendt efter sit køb af fodboldklubben Chelsea.

”Det er godt, at vi nu tager næste skridt, så Ruslands elite også mærker, at Putins krig har konsekvenser for dem,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) efter vedtagelsen af sanktionspakken.

EU og medlemmer af verdenshandelsorganisationen WTO er desuden enige om, at varer fra Rusland ikke længere skal have de fordele, der kommer med Ruslands hidtidige status i WTO.

Det kan ifølge Reuters åbne for indførelse af straftold på russiske varer og vil sidestille Rusland med lande som Nordkorea og Iran.

”Disse sanktioner vil yderligere øge det økonomiske pres på Kreml og skade Ruslands evne til at finansiere invasionen af Ukraine.”

”Sanktionerne er blevet koordineret med internationale partnere, især USA,” hedder det i pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen.

Hos Dansk Industri vurderer underdirektør Peter Thagesen, at sanktionerne vil have effekt.

”De nye sanktioner, der træder i kraft tirsdag, vil klart sætte russisk økonomi under yderligere pres. Sanktionerne vil forhindre både eksport og import af en række vigtige varer og råstoffer,” siger Peter Thagesen.

Han peger dog på, at sanktioner også vil ramme virksomheder og forbrugere i EU i form af stigende priser og mangel på varer og råstoffer.

”Konkret vil de udmeldte sanktioner betyde mangel på stål. Vi får i Danmark over 18 procent af vores stål fra Rusland. Det vil blive et akut problem i den kommende tid.”

”Men da der er stål nok på verdensmarkedet, så vil det næppe være et problem på lidt længere sigt. Virksomhederne kan finde stålleverandører andre steder i Europa og USA,” siger Peter Thagesen.

Sanktionspakken betyder også, at der indføres et forbud mod, at kreditbureauer i EU kreditvurderer russiske klienter. Det skal ifølge EU-Kommissionen afskære russiske klienter yderligere fra EU’s finansielle markeder.

I forvejen har EU og en række lande som USA, Storbritannien og Canada indført sanktioner, der indefryser store dele af Ruslands centralbanks valutareserver i udlandet og holder Rusland ude af internationale betalingssystemer.

Der er også blevet indført forbud mod eksport af vigtige komponenter og reservedele, så Rusland ikke kan opgradere olieraffinaderier, udbygge højteknologiske sektorer eller vedligeholde fly, der er købt i Vesten. Tre fjerdedele af Ruslands kommercielle fly er produceret i Vesten.

Sanktionerne har allerede gjort så dybt indhug i Ruslands økonomi, at det nu er et åbent spørgsmål, om Rusland kan og vil betale sine lån tilbage i dollar. Det kommer der en indikation på onsdag i denne uge.

Her skal Rusland ifølge Financial Times betale 117 millioner dollar i rente på to af landets lån.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også