MedWatch

En milliard vaccinedoser er fordelt globalt af Covax

Den seneste vaccineleverance, som markerede en milliard doser, er gået til Rwanda.

En sundhedsarbejder forbereder sammen med kolleger en vaccinationskampagne på Kenyatta National Hospital i Nairobi i Kenya. Covax har nu distribueret en milliard vaccinedoser til verdens lande. | Foto: Monicah Mwangi/Reuters/Ritzau Scanpix

Det internationale vaccinesamarbejde i Covax har i weekenden nået en vigtig milepæl, da der nu er distribueret en milliard vaccinedoser mod covid-19 til verdens lande.

Covax blev dannet i 2020 af Verdenssundhedsorganisationen WHO, vaccinealliancen Gavi og Koalitionen for Epidemiske Beredte Fornyelser.

"Dette er en vigtig milepæl i historiens største og hurtigste globale vaccinedistribution," skriver chefen for Gavis, Seth Berkley, på Twitter.

Covax leverede sin første vaccinedosis til Ghana i februar sidste år. Den seneste leverance, som markerede en milliard doser er gået til Rwanda.

Berkley skriver videre, at han er stolt over, at 90 procent af de en milliard doser er blevet leveret til lav-og mellemindkomstlande.

Covax har dog ikke levet op til et tidligere mål om at levere to milliarder doser til verdens lande inden udgangen af 2021. Covax har forklaret dette ved, at det ikke har været muligt at sikre tilstrækkeligt store andele af vacciner i konkurrencen med verdens rige lande.

Blandt kritikere af de rige landes ageren med selv at hamstre vacciner er den tidligere britiske premierminister Gordon Brown, som i julen kaldte den ulige fordeling af vacciner til fattigere lande for "en skamplet på vores globale sjæl".

"Folk er begyndt at indse, at coronavirus vil komme tilbage og hjemsøge hvert eneste land, hvis der ikke gøres bestræbelser på at få vaccineret hele verden næste år," sagde han til BBC.

I Nigeria, som er Afrikas mest befolkningsrige land med over 206 millioner indbyggere, er kun en ud af 20 vaccineret, viste tal sidst i december.

Op mod 400.000 influenzavacciner risikerer at blive skrottet 

Undervariant af omikron vinder frem i Danmark 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier