En del af Watch Medier

MedWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
30.12.2021kl. 09.05

Erhvervsorganisationer: Reformer og arbejdskraft vil dominere life science-dagsordenen i 2022

Life science-debatten vil i 2022 blive præget af reformtørst, forskningsfradrag og mangel på arbejdskraft, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, der ser frem mod 2022 set gennem life science-briller.
Foto: DI/PR
af ANDREAS LØNSTRUP

Selvom coronakrisen igen stjal overskrifterne i 2021, har året også budt på andre store politiske dagsordener på life science-området.

I maj vedtog et bredt flertal i Folketinget en længe ventet life science-strategi, der skal fastholde og styrke sektorens positive udvikling, og siden er der blandt andet nedsat et Nationalt partnerskab for sundhedsdata og et nyt Life Science Råd.

Spørger man landets største erhvervsorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, er der ikke noget der tyder på, at 2022 bliver mindre interessant set med life science-briller.

De to organisationer spår, at forskningsfradrag, adgang til arbejdskraft og en mulig sundhedsreform kommer til at stå højt på dagsordenen i 2022.

Mulig sundhedsreform i horisonten

Et af de sidste store udspil fra den daværende VLAK-regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen var et oplæg til en større sundhedsreform i foråret 2019, der blandt andet lagde op til at nedlægge regionerne.

Da Løkke og co. tabte regeringsmagten i juni 2019, røg flertallet bag reformen i vasken, men siden har industrien ventet på et nyt bud på en større strukturel reform af sundhedsvæsenet.

”Sundhedsministeren og statsministeren har jo lovet os en sundhedsaftale. Vi har set en lille smule i Tættere på II-aftalen, som kom ud her i efteråret, hvor der blandt andet var initiativer om nærhospitaler og flere læger til tyndtbefolkede områder og akutberedskaber, men jo ikke noget der minder om en sundhedsreform; altså hvordan vi på langt sigt indretter sundhedsvæsenet på en smartere og mere effektiv måde,” siger Peder Søgaard-Pedersen, der er chef for DI Life Science, og tilføjer:

”Vi ser jo gerne, at man får etableret et stærkere offentlig-privat samarbejde omkring sundhedsvæsenet fra A-Z.”

Han får opbakning fra Morten Engsbye, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

”En ting som vi har set frem til i lang tid, er jo en sundhedsreform i en eller anden udstrækning, som der har været talt meget om, men som af åbenlyse årsager i forbindelse med corona er blevet skudt lidt til hjørne,” siger Morten Engsbye.

En sådan reform bør ifølge Morten Engsbye bygge videre på coronakrisens erfaringer med offentlig-privat samarbejde – blandt andet inden for vacciner og test.

”Hvis man kunne få nogle af de læringer med og blive endnu bedre til at se det offentlige og private som hinandens forudsætninger, ville det være fantastisk,” siger Morten Engsbye, der også fremhæver behovet for mere sammenhængende patientforløb, som der har været stor succes med på kræftområdet, og kronikerområdet som vigtige fokusområder for en kommende sundhedsreform.

Forskningsfradrag og aktieskat

Mens regeringen endnu ikke har meldt noget konkret ud om en eventuelt kommende sundhedsreform, står det til gengæld klart, at der i 2022 skal forhandles om at forhøje forskningsfradraget permanent til 130 pct.

”Vi har Danmark kan mere I– reformforhandlingerne, hvor man blandt andet forhandler om permanentgørelsen af forskningsfradraget og også spørgsmålet om loftet for merfradrag, som jo er en kernesag for os, fordi det lægger de grundlæggende rammevilkår for forskning og udvikling inden for alle sektorer - men det er særligt vigtigt inden for life science-branchen, fordi den er så forskningsintensiv, som den er,” siger Peder Søgaard-Pedersen.

Mens det længe har været et stort ønske fra life science-industrien at få gjort forskningsfradraget på 130 pct. permanent, så risikerer reformsporet Danmark kan mere I også at trække i den gale retning set med erhvervslivets briller, påpeger Morten Engsbye fra Dansk Erhverv.

Som en del af finansieringen til udspillet har regeringen nemlig foreslået, at den højeste skattesats for aktieindkomst hæves fra 42 pct. til 45 pct.

”Det er i Dansk Erhvervs optik ikke optimalt, hvis man ønsker at sikre succesfulde startupvirksomheder, for de har brug for investeringer. Hvis man beskatter aktiegevinster højere, er det ret oplagt, at der så er færre, der vil investere i virksomheder,” siger Morten Engsbye og tilføjer:

”Navnlig startupvirksomheder inden for biotek, der jo er risikable – det er high-risk/high-reward - og der kunne jeg godt frygte, at investorer ville kigge andre steder hen, hvis det i forvejen var en risikabel investering, der så bliver beskattet højere, hvis man rammer plet med et selskab, der får succes. Vi mener, at man bør gå den helt modsatte vej. I Sverige ligger den på 30 pct. De har et helt andet levende aktiemarked.”

Mangel på hænder

Et andet område, der kommer til at fylde i debatten i 2022 ifølge både DI og Dansk Erhverv, bliver det glohede arbejdsmarked, der betyder, at mange virksomheder melder om rekrutteringsudfordringer.

”Vi har netop fået Erhvervsministeriets fodtrykanalyse, der viser, hvor vigtig life science-branchen er for dansk økonomi. Det skulle den gerne fortsætte med at være, men hvis vi skal indfri noget af det potentiale, som vi alle sammen er enige om, at der er i branchen, så skal der også være adgang til højt kvalificeret arbejdskraft,” siger Peder Søgaard-Pedersen og tilføjer:

”Det er jo en kombination af at få uddannet flere inden for de sundheds- og naturvidenskabelige områder og IT-området, men jo også i lige så høj grad at få lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.”

Han bakkes op af Morten Engsbye:

”Som resten af erhvervslivet oplever life science-branchen også rekrutteringsudfordringer nu og her. Det er ret vigtigt, at man får set på det, og det er noget med at se på, om man kan få åbnet op for udenlandsk arbejdskraft nu og her,” siger Morten Engsbye og tilføjer:

”På længere sigt er det centralt, at man kigger på dimensioneringen af de life science-relevante uddannelser. Optager vi nok? Er vi gode nok til at få de unge til at tage de uddannelser, der giver mening efterfølgende? Der tror jeg, at det er centralt, at man får taget nogle dybe diskussioner med erhvervslivet, om hvad de har brug for nu og her og på sigt.”

Strategi-implementering og Life Science Råd

I maj 2021 blev en omfattende og længe vente life science-strategi vedtaget med et bredt folketingsflertal, men implementeringen af de mange initiativer fra strategien vil fortsat komme til at fylde i 2022, forventer Morten Engsbye.

”Generelt set er det vigtigt at strategien bliver implementeret på en god og fornuftig måde og at initiativerne kommer ud at leve – ikke mindst alle de mange gode initiativer på det internationale område,” siger Morten Engsbye, der henviser til, at strategien blandt andet har til formål at styrke Danmark som internationalt udstillingsvindue og løfe eksporten.

Et andet initiativ fra Life science-strategien er det nye Life Science Råd, der har Coloplast-formand Lars Rasmussen i spidsen og tog fat på arbejdet i december.

”Rådet skal jo – hvis det skal lykkes - bygge bro mellem erhvervspolitik og sundhedspolitik i Danmark og skabe grundlaget for det offentlig-private samarbejde, som vi taler så meget om. Vi er rigtigt glade for at det er blevet etableret, vi er også rigtigt glade for at være med. Vi har også store forhåbninger til, hvad der kan komme ud af det råd,” siger Peder Søgaard-Pedersen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Rob Acket/ema
MedWatch

Europæisk ekspertudvalg vender tomlen opad til fire lægemidler 

Ekspertudvalget under EMA, CHMP, siger god for Bristol-Myers Squibbs Sotyktu til behandling af moderat til svær psoriasis hos voksne samt tre generika.

For abonnenter

Ilona Reischl er ny formand for EMAs udvalg for avancerede terapier, CAT | Photo: Ema / Pr
Mennesker

EMA-udvalg for avancerede terapier får ny formand

For abonnenter

Photo: MedWatch
MedWatch anbefaler

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 4

Foto: Novo Nordisk / Pr
MedWatch

Sydbank: Wegovy fortsætter den opadgående tendens i USA

Leo Pharma har skiftet strategi omkring udviklingen af nye lægemidler, men det ændrer ikke på horisonten for en børsnotering af virksomheden. | Foto: Leo Pharma / Pr
Medicinal & Biotek

Fyringsrunde rokker ikke ved noteringsplaner for Leo Pharma

For abonnenter

Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix
Samfund

Medicinrådet klar med syv nye anbefalinger – dobbeltafvisning til Genmab og Janssen

For abonnenter

Læs også

Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix
Samfund

Medicinrådet klar med syv nye anbefalinger – dobbeltafvisning til Genmab og Janssen

Medicinrådet har på dets januar-møde færdigbehandlet syv ansøgninger fra medicinalindustrien. Fem selskaber fik grønt lys, mens Genmab og Janssen måtte gå fra mødet med to gange afslag.

For abonnenter

Photo: Thomas Borberg
Laboratorie & Diagnostik

Dialab har taget kampen op mod Region Midtjylland – nu er første afgørelse faldet

Region Midtjylland har nægtet Dialab retten til aktindsigt i flere dokumenter i sagen om regionens indkøb af 85 mio. antigentests. Nu har klagenævn afgjort sagen og givet Dialab ret til at få dokumenterne. (Rettet)

For abonnenter

Peter Drøidal, landechef for Novatis i Danmark, mener sammen med fire andre medicinalchefer, at regeringen skal fastholde og udvide sit fokus på kræftområdet for ikke at sætte mange års positive udvikling over styr. | Foto: Novartis / Pr
Samfund

Danske medicinalchefer i opråb: Hold fokus på kræftindsatsen

Fem danske landechefer for globale medicinalkæmper frygter, at den politiske kræftindsats sejrer sig selv ihjel, hvis ikke fokus på kræftområdet fastholdes. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 4 – 27. jan.
  • EMA-udvalg for avancerede terapier får ny formand – 27. jan.
  • Europæisk ekspertudvalg vender tomlen opad til fire lægemidler – 27. jan.
  • Sydbank: Wegovy fortsætter den opadgående tendens i USA – 27. jan.
  • Danske medicinalchefer i opråb: Hold fokus på kræftindsatsen – 27. jan.
  • MSD stopper fase 3-studie om prostatacancer – 27. jan.
  • Fyringsrunde rokker ikke ved noteringsplaner for Leo Pharma – 27. jan.
  • Medier: Pfizer og Moderna skruede op for vaccinepriserne i Tyskland midt i pandemien – 27. jan.
  • Europæisk ekspertudvalg godkender Dupixent fra Sanofi til spædbørn – 27. jan.
  • Medicinrådet klar med syv nye anbefalinger – dobbeltafvisning til Genmab og Janssen – 27. jan.
  • EMA afviser antibiotikamangel skulle være 'kæmpe event' – 27. jan.
  • Overvægtige skal lettes for en del af ansvaret – 27. jan.
  • Analytiker: Formandsexit øger sandsynlighed for fusion af GN og Demant – 26. jan.
  • Foreslået GN-bestyrelsesmedlem har bånd til Demant Invest-direktør: GN afviser sammenfald – 26. jan.
  • Evotec indgår partnerskab med Janssen om udvikling af immunbaserede kræftbehandlinger – 26. jan.
Flere nyheder

Job

  • Clinical Operational Associate

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Application Manager

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • To institutledere til Institut for Farmaci og Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

  • Lead Data Architect

  • Principal Laboratory Technologist

  • Commercial Director

  • Application Manager

  • Head of International Sales

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Erfaren Patentrådgiver

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Scrum Master with a practical approach

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Centerdirektør til Sønderborg

Se flere jobs

Job

  • Clinical Operational Associate

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Application Manager

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • To institutledere til Institut for Farmaci og Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

  • Lead Data Architect

  • Principal Laboratory Technologist

  • Commercial Director

  • Application Manager

  • Head of International Sales

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Erfaren Patentrådgiver

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge