MedWatch

Coronakrisen koster Danmark milliarder i direkte udgifter

Der er brugt 80 mia. kr. på direkte coronaudgifter til og med juni. Det er kun mindre del af alle udgifter, og især hjælpepakker til virksomheder, værnemidler og testindsatser har medført store regninger til det offentlige.

Den store testindsats under coronapandemien er en af de ekstraregninger, som det offentlige har liggende på bordet. | Foto: Benny Kjølhede/JPA

Økonomiske hjælpepakker til virksomheder, værnemidler og testindsatser har kostet Danmark milliarder under coronakrisen.

Der har været 80,1 mia. kr. i direkte identificerbare coronarelaterede udgifter fra marts 2020 til og med udgangen af juni i år. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

Størstedelen af pengene er brugt på økonomisk kompensation til virksomheder under krisen. Beløbet løber op i 56,9 mia. kr.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, har pengene til kompensation været altafgørende.

"Selv om det er mange milliarder, så har det potentialet til at have reduceret omkostningerne i det lange løb. For det har været med til at holde hånden under det danske arbejdsmarked, så vi har været i stand til at vende tilbage til en situation med høj beskæftigelse og lav ledighed, som vi ser nu," siger han.

Knap en fjerdedel - 18,5 mia. kr. - er udgifter direkte relateret til sundhedsområdet. For eksempel værnemidler og test uden for hospitaler.

Det er ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard, Syddansk Universitet, en ret stor ekstra udgift. På området bruges normalt 190 milliarder kroner om året.

"Så kan man spørge, om det er for meget. Og det er det jo ikke, hvis det har gjort, vi kom forholdsvis let igennem coronabølgerne. Vi fik ikke den tredje bølge i foråret - den får vi først nu, hvor andre får bølge fire. I det lys er knap 19 mia. kr. måske ikke voldsomt meget," siger han.

Selv om der altså er brugt milliarder i direkte udgifter, udgør det kun en mindre del af de totale udgifter.

I perioden har der inden for offentlig forvaltning og service været drifts- og kapitaludgifter for i alt 1874 milliarder kroner. Coronaudgifterne udgør altså kun en mindre del heraf.

De direkte udgifter til corona kan dog ikke opgøres helt endnu, og de ventes at stige. Siden juni er der blandt andet udbetalt yderligere 8,8 mia. kr. i økonomisk kompensation.

Derudover forventes der også at blive udbetalt op mod 15,8 mia. kr. til aflivningen af mink under corona.

Det blev sidste efterår besluttet, at alle mink skulle aflives, da der var set stigende smitte med coronavirus. Det frygtedes at kunne give problemer for vaccinerne.

Det endte med et uskønt forløb, hvor der først ikke var hjemmel til beslutning. Det kom dog senere. Aktuelt undersøges forløbet op til beslutningen af en kommission.

Mere fra MedWatch

Pharmadanmark om massefyringer i Leo Pharma: En del af gamet

Onsdagens melding om, at Leo Pharma de næste to år samlet skal nedlægge 1000 stillinger, skriver sig ind i en række af massefyringer i branchen, der er sket de senere år. Industrien skriger imidlertid på arbejdskraft, og fagforeningen Pharmadanmark har af samme grund opfordret Leo Pharma til straks at lave en jobbørs.

Overvældende flertal blåstempler nye EMA-beføjelser

Europa-Parlamentet har, få måneder før de nye opgaver skal varetages, vedtaget stærkere beføjelser til overvågning til EU’s lægemiddelagentur, EMA. Medicinalsektoren skal forberede sig på i udgangspunktet at være uden for døren i arbejdet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier