MedWatch

Antal smittede med RS-virus er halveret - men stadig højt

Luftvejsinfektionen RS-virus er kommet tidligt og i stort omfang. De seneste uger er færre testet positive.

Foto: Ernst van Norde

Smitten med luftvejsinfektionen RS-virus er halveret på fem uger. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Sidste uge blev der registreret 632 smittetilfælde. I uge 36, hvor antallet var det hidtil højeste, var der 1321 nye tilfælde.

Siden uge 36 er antallet af smittetilfælde faldet uge for uge. Alligevel er tallet dog stadigvæk på et højt niveau. Det fortæller Ramona Trebbien, afsnitsleder og seniorforsker hos SSI.

"Det er stadig cirka dobbelt så mange, som vi ser i en spidsbelastningsuge i en normal sæson," fortæller hun.

Virusset giver oftest milde forkølelseslignende symptomer. Men hos spædbørn kan det medføre alvorlig sygdom og indlæggelse.

Det kan give en alvorlig betændelse i luftvejene, og virusset har været med til at give travlhed på børneafdelingerne rundtomkring på landets hospitaler.

Mandag fortalte Klaus Børch, ledende overlæge på børneafdelingen på Hvidovre Hospital, at der nu kunne ses et svagt fald i antallet af indlagte børn med RS-virus.

"Men vi har to til tre gange så mange syge børn som på en almindelig vinterdag," sagde han til Ritzau.

RS-virus huserer normalt mellem december og marts, men i år er den meget usædvanligt set langt tidligere. Der blev allerede i midten af maj registreret to tilfælde.

Men ifølge Ramona Trebbien kan den kommende tid byde på færre smittede.

"Nu når vi har set denne faldende tendens over de seneste fem uger, er min formodning, at vi ser et yderligere fald de næste uger," siger hun.

Aktuelt testes en ny vaccine mod RS-virus til gravide. Den skal give de ufødte børn antistoffer mod virusset. Projektet har været i gang i et år.

Årets mange tilfælde fik Aarhus Universitetshospital til i september at søge flere gravide til at teste vaccinen.

Mere fra MedWatch

Eir Ventures har rejst over 900 mio. kr.

Life science-fonden Eir Ventures gik sidste år i luften med et håb om at rejse 100 mio. euro inden for et år. Lidt over et år senere har fonden rejst 122,3 mio. euro, svarende til 900 mio. kr.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier