MedWatch

WHO: Europa er langt fra uden for covid-19 fare

Selvom vaccinationsraterne er på vej op i Europa, så er de langt fra nok til at kontinentet er sikret mod nye smittebølger, fortæller Hans Kluge fra WHO, og han maner fortsat til besindighed.

Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP / AFP

Verdenssundhedsorganisationen WHO's direktør for det europæiske kontinent, Hans Kluge, siger, at covid-vaccinationerne i Europa langt fra er tilstrækkelige til at forhindre nye smittebølger.

"Med hensyn til covid-19 situationen i Europa, så er vi langt fra uden for fare," siger Kluge og maner til fortsat stor forsigtighed.

På et pressemøde i København torsdag understreger han, at der i henhold til WHO's vurderinger skal være mindst 80 procent fuldt vaccinerede i den voksne befolkning, før kravene om at holde afstand kan lempes.

"I den nuværende situation har omkring 50 procent af EU's voksne indbyggere fået den første vaccination og omkring 25 procent har fået to sprøjter," siger Kluge.

I den region, som WHO definerer som Europa, og som omfatter 53 lande - heraf flere i Centralasien - er 30 procent af indbyggerne vaccineret med mindst en dosis covid-19 vaccine, mens 17 procent er fuldt vaccineret.

Hans Kluge fastslår, at der i regionen har været et fald i antallet af nye smittetilfælde, i antallet af hospitalsindlæggelser og i antallet af dødsfald gennem to måneder.

Men han advarer landene om, at der er en risiko for, at man gentager sidste sommers "fejltagelse" med at ophæve restriktioner for tidligt, hvilket førte til et tilbagefald sidste efterår.

"Hen over sidste sommer steg antallet af tilfælde gradvist i de yngre befolkningsgrupper, hvorefter den blev spredt til ældre grupper og så til en ødelæggende genopblussen med nedlukninger og tab af menneskeliv i efteråret og vinteren 2020."

Han opfordrer alle lande til at tage ved lære af "sidste års lærestreg i udlandet" ved at handle hurtigt ved stigninger i smittetilfælde og ved hurtige test og smittesporinger."

Politisk flertal efter genåbningsforhandlinger: De fleste restriktioner er udfaset i september

Coronapasset bliver stille og roligt udfaset hen over sommeren

USA donerer en halv milliard vaccinedoser til 90 lande 

Mere fra MedWatch

Topchef efter nyt studieflop: "Det ligner jo lidt en Orphazyme"

Efter endnu et fejlslagent fase 2-forsøg, der har kostet biotekselskabet Asarina Pharma 50 mio. kr., nærmer det danskledede selskab sig afgrunden. Kun to skud har selskabet nu tilbage i bøssen, finansieringen til det ene mangler, og flopper de også, må selskabet dreje nøglen om, fortæller topchef Peter Nordkild.

Mærsk-donation til KU skal give laboratorier i topklasse

Etableringen af nye faciliteter i Mærsk Tårnet sikrer såkaldte GMO klasse 3-laboratorier, hvor forskere i Danmark vil kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil, lyder det fra Københavns Universitet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier