MedWatch

Verdensledere opfordrer G7 til at betale vacciner til fattige

Rige lande har en interesse i at vaccinere lavindkomstlande, så virus ikke muterer ud af kontrol, mener flere.

Her ses USA's finansminister, Janet Yellen (t.v.), ved sidste uges G7-finansministermøde i London, som går forud for denne uges møde med landenes ledere. | Foto: Alberto Pezzali/AFP / POOL

Verdens rige lande bør give et meget større økonomisk bidrag til at få vaccineret de fattigste.

Det vil nemlig i allerhøjeste grad være i deres egen interesse.

Sådan lyder det fra over 200 tidligere præsidenter, premierministre, udenrigsministre og andre prominente skikkelser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Verdenslederne har slået sig sammen for at komme med en vaccineappel til G7, som er et forum, der består af syv af verdens dominerende økonomiske magter, som mødes denne uge.

I appellen lyder det, at lykkes det ikke at få alle med på vaccinevognen, er der stor risiko for yderligere mutation og spredning.

Derfor er det vigtigt, at der bliver handlet i fællesskab.

"Støtte fra G7 og G20, som gør vacciner tilgængelige for lav- og middelindkomstlande er ikke velgørenhed, men i hvert eneste lands strategiske egeninteresse," står der ifølge Reuters i brevet.

Heri lyder det også, at globalt samarbejde fejlede i 2020, men at 2021 kan markere begyndelsen på en ny æra.

I brevet opfordres konkret til, at G7-landene betaler to tredjedele af de i alt 66 milliarder dollar (cirka 400 milliarder danske kroner), det vurderes at kræve for at få vaccineret lavindkomstlande. Det skriver The Guardian.

Med i appellen er blandt andre de tidligere britiske premierministre Tony Blair og Gordon Brown. Ifølge Brown vil det for den britiske befolkning være tale om småører at bidrage til en global vaccinationskampagne.

"For kun 30 pence (cirka 2,57 danske kroner) per person per uge i Storbritannien får man verdens bedste forsikring," siger Brown ifølge Reuters.

En meningsmåling fra Red Barnet viste udbredt støtte til idéen i befolkningerne i både USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Canada.

G7 mødes fredag i England. Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er vært for lederne fra Frankrig, Tyskland, USA, Italien, EU, Japan og Canada.

Også FN's tidligere generalsekretær Ban-Ki moon har underskrevet brevet.

Ifølge The Guardian er mindre end to procent af befolkningen blevet vaccineret i Afrika syd for Sahara.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrede i maj rige lande til at donere vacciner til Covax-samarbejdet i stedet for at begynde at vaccinere børn.

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier