Forskere er uenige om effekten af dansk teststrategi

Mens nogle forskere ser massetestning som det bedste værkstøj mod coronapandemien, kalder andre forskere testindsatsen spild af penge uden nogen form for evident virkning.
Flere forskere begynder nu at stille spørgsmålstegn ved, om de mange mio. kr., der dagligt bruges på coronatest i Danmark, kan forsvares. | Foto: Finn Frandsen
Flere forskere begynder nu at stille spørgsmålstegn ved, om de mange mio. kr., der dagligt bruges på coronatest i Danmark, kan forsvares. | Foto: Finn Frandsen

Mens professor på Roskilde Universitet Lone Simonsen mener, at den danske massetestning for coronavirus er det bedste værktøj, vi har til at bringe pandemien under kontrol, så savner lektor Peter Kamp Busk fra selvsamme universitet bevis for, at indsatsen overhovedet skulle have nogen nævneværdi påvirkning.

Det skriver Dagbladet Information.

"Der er overhovedet ingen evidens for, at test virker, for der er ingen sammenhæng mellem smittetallet og antallet af PCR-test, så det hænger slet ikke sammen," siger Peter Kamp Busk fra RUC’s Institut for Naturvidenskab og Miljø, Medicinalbiologi, Centre for Big Data.

Ifølge Lone Simonsen medfører den danske teststrategi, at mindst en fjerdedel af alle smittede bliver fundet, og at kontakttallet bringes markant ned, men Peter Kamp Busk peger på, at testindsatsen koster 60 mio. kr. om dagen, og at en brøkdel af de penge ifølge lektoren kunne løse mange andre sundhedsproblemer.

Lektoren understreger også, at det ikke kan ses i smittetallene, at Danmark har skruet voldsomt op for antallet af både PCR- og antigentest, og professor Laust Hvas Mortensen fra Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab er også kritisk over for den danske teststrategi, som han kalder "en beslutning, der er taget i kampens hede".

Laust Hvas Mortensen efterlyser derfor en diskussion af skridtet fra diagnostiske test, hvor det er en god idé at teste for at se, om folk har sygdommen, til den brede massescreening af befolkningen i forbindelse med genåbning af samfundet, og om den sidste tilgang er den mest effektive brug af de mange ressourcer.

Falck-topchef tror ikke, at verden bliver sig selv igen - og han glæder sig

Testkapacitet øges til 700.000 om dagen i midten af maj

Topøkonom forsvarer milliarddyr ny teststrategi

Sundhedsøkonom: Testplan vil koste 100 milliarder kroner årligt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også