MedWatch

En ud af tre EU-borgere vil ikke have covid-19 vaccine i år

Vaccineskepsissen er størst på Cypern, hvor to tredjedele af indbyggerne ikke ønsker at få vaccination i år, og det skaber bekymring for flokimmuniteten i EU.

Der er stor forskel på tilliden til coronavaccinerne i EU-landene. | Foto: Sascha Steinach/UDL

Der er stadig udbredt skepsis over for vaccinationer mod covid-19 i EU. I en omfattende undersøgelse siger en ud af tre EU-borgere, at de ikke ønsker at lade sig vaccinere i år.

Skepsissen over for vaccinen er størst på Cypern, hvor to tredjedele af indbyggere ikke ønsker at få en vaccine i år.

Omkring 26 procent af cyprioterne siger, at de aldrig vil tage en vaccine, mens 40 procent vil tage den senere end 2021, viser undersøgelsen fra Eurobarometer.

Omkring 27.000 personer har deltaget undersøgelsen, som blev udført i de 27 EU-lande mellem 12. februar og 11. marts i år. Resultaterne er først blevet offentliggjort i denne uge. Den er baseret på både mundtlige og personlige spørgsmål samt på onlinespørgsmål.

Også i Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumænien og Ungarn er det mest almindelige svar, at vaccinationerne kan vente til efter 2021.

I disse lande er det færre end én ud af fire, som siger, at de vil tage vaccinerne hurtigst muligt, hvis en godkendt covid-19-vaccine er tilgængelig for dem.

"Dette undergraver EU's mål om at opnå flokimmunitet i år," siger EU-Kommissionens repræsentant i Wien, Martin Selmayr.

De, som er ivrigst efter at blive vaccineret, er i Norden og i det nordvestlige EU.

I Irland siger syv ud af ti, at de vil tage imod en godkendt vaccine så hurtigt som muligt.

I Danmark, Finland, Sverige og Holland er det over 60 procent, som svarer det samme. I disse lande er det seks procent eller færre, som siger, at de aldrig vil tage vaccinen.

Mere fra MedWatch

Zealand Pharma-topchef: "En meget travl tid for os"

Der er tralvt hos Zealand Pharma, som i næste måned står over for den vigtige lancering af blodsukkermidlet Zegalogue i USA. Ifølge topchef Emmanuel Dulac er biotekselskabet godt i gang med at levere på dets plan for lanceringen, ligesom han venter at kunne melde nyt ud om forventningerne til glepaglutid i andet kvartal.

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier