Topdiplomat kritiserer statsministerens planer om at drøfte vacciner i Israel

Statsminister Mette Frederiksens (S) planlagte rejse til Israel møder stor kritik fra en den palæstinensiske topdiplomat i Danmark professor Manuel Hassassian, skriver Altinget.
"Jeg ser beslutningen som en opbakning til apartheid frem for at balancere på midten, hvor Danmark altid har været kendt for at kæmpe for menneskerettigheder og spille en international humanitær rolle," siger topdiplomaten til Altinget. | Foto: Mads Claus Rasmussen
"Jeg ser beslutningen som en opbakning til apartheid frem for at balancere på midten, hvor Danmark altid har været kendt for at kæmpe for menneskerettigheder og spille en international humanitær rolle," siger topdiplomaten til Altinget. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af altinget, formidlet af ritzau

Det er både "ulækkert", "uacceptabelt" og "afskyeligt", at statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag rejser til Israel for at drøfte vaccineplaner med landets premierminister, Benjamin Netanyah.

Det mener den palæstinensiske topdiplomat i Danmark, professor Manuel Hassassian, der står i spidsen for palæstinensernes diplomatiske mission her i landet.

"Jeg ser beslutningen som en opbakning til apartheid frem for at balancere på midten, hvor Danmark altid har været kendt for at kæmpe for menneskerettigheder og spille en international humanitær rolle," siger han til Altinget.

Topdiplomaten placerer dermed Danmark midt i Israel-Palæstina-konflikten, der er en af verdens længste konflikter og også bliver kaldt "alle konflikters moder":

"Det afspejler, at den danske regering er pro-Israel," siger han til Altinget.

Er det ikke fair nok at rejse til Israel for at diskutere vacciner til danskerne?

"Du vil gerne give hende lidt anerkendelse. Jeg vil ikke give hende anerkendelse overhovedet. For hun er selvisk. Hun forsøger at overtage vaccinerne til danskerne og lader palæstinenserne dø af corona," siger Manuel Hassassian.

Israel er det land i verden, der har vaccineret flest. Derfor er landet blevet kritiseret for ikke at dele vaccinerne med den palæstinensiske befolkning på cirka fem millioner, der bor i de besatte områder på Vestbredden og i Gazastriben.

Statsministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Altinget og henviser i stedet til Udenrigsministeriet. I en mail oplyser Udenrigsministeriet, at "statsministeren besøger Israel sammen med den østrigske kansler for at drøfte tættere samarbejde om udvikling af vacciner og udbygning af produktionskapaciteten".

"Det ændrer intet i forhold til regeringens politik i forhold til hverken Israel eller Palæstina," står der endvidere i mailen til Altinget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også