Folketingets nye epidemiudvalg får radikal formand

De Radikales Stinus Lindgreen er formand for epidemiudvalg, der har stor indflydelse på restriktioner.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Folketinget har nedsat det epidemiudvalg, der fremover skal inddrages i tiltag for at begrænse epidemier.

De Radikales Stinus Lindgreen er valgt som formand, mens Venstres Sophie Løhde er næstformand.

"Den store valggruppe af røde partier har peget på mig som kandidat til formand. Det har jeg selvfølgeligt taget imod. Det er en vanvittigt spændende - og meget stor - opgave, vi står overfor. For vi har en afgørende rolle, når der kommer til at holde øje med regeringen under epidemikontrollen," siger Stinus Lindgreen.

Som led i den nye epidemilov, der blev vedtaget i sidste uge og trådte i kraft den 1. marts, skal Folketinget have et epidemiudvalg.

Restriktioner med hjemmel i epidemiloven, som en regering vil indføre for at begrænse spredning af en epidemi, må ikke have et flertal i epidemiudvalget imod sig.

Det skal sikre en langt højere grad af parlamentarisk kontrol og medindflydelse på brugen af den nye epidemilov. Samtidigt skal udvalget gennemgå de restriktioner, der er indført på baggrund af den gamle epidemilov.

"Der er ingen tvivl om, at dette her udvalg får rigtigt travlt de næste par måneder. Vi skal frem mod midten af april forholde os til alle de bekendtgørelser, der er udstedt i kraft af den gamle epidemilov, have indstillinger fra epidemikommissionen og se, om der er flertal for at bevare dem. Det er en kæmpe opgave," siger Stinus Lindgreen.

Udvalget består af 21 medlemmer fordelt efter partiernes antal mandater i Folketinget.

Stinus Lindgreen har en ph.d. i bioinformatik og har tidligere arbejdet for Lundbeck. Han kom i Folketinget ved valget i 2019 under sloganet "En forsker i Folketinget".

"Det er et politisk udvalg, men det får indstillinger fra Epidemikommissionen og eksterne eksperter. Så vi har virkeligt fået skærpet den faglige del af hele epidemikontrollen. Og så skal vi selvfølgelig politisk tage stilling til, om vi kan bakke op om indstillingerne," siger Stinus Lindgreen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde i slutningen af februar om den nye, parlamentariske kontrol med regeringen under en epidemi:

"Jeg ser frem til det samarbejde med Folketinget. Det er jo også en mulighed for en regering for at dele lidt ud af ansvaret. Det er ikke et nemt ansvar at have."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også