Direktør for Silkeborg-firma om lokalt coronaudbrud: "Jeg er bekymret"

Life science-selskaber fra Silkeborg og Aarhus døjer på ny med praktiske problemer, efter at coronavirussen er brudt ud lokalt i byerne. Direktør efterspørger en større politisk indsats mod den nye smittespredning.
AF KEVIN GRØNNEMANN OG ALBERT RØNNING-ANDERSSON

Det ærgrer Kim Nyborg Carlsen, der er adm. direktør i virksomheden Estron, at selskabets hjemby Silkeborg i øjeblikket oplever et udbrud af coronavirussen.

"Det er bekymrende og ikke særligt flatterende, at det lige er i Silkeborg og omegn, at virusset nu blusser op igen. Det havde jeg gerne været foruden," siger Kim Nyborg Carlsen.

Estron producerer komponenter til verdens største høreapparatskoncerner og er ligesom resten af høreapparatindustrien blevet hårdt ramt af den globale coronaviruspandemi.

Derfor var det ikke velkomne nyheder, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) mandag aften fastslog, at Silkeborg nu er en af syv danske byer, der ligger over smertegrænsen på 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Kim Nyborg Carlsen mener, at myndighederne bør gøre mere for at forhindre smittespredningen, end det er tilfældet i dag.

"Jeg er bekymret over, at man tillader de her store forsamlinger, at man ikke slår ned på alle dem, der mødes, og at man ikke gør nok for at spore smittekæderne," siger Kim Nyborg Carlsen.

Han synes, det er fornuftigt, at man nu skal benytte mundbind i den offentlige transport i Silkeborg og forventer samtidig ihærdig opsporing fra myndighedernes side.

"Jeg håber og tror, at man sætter ind for at spore smittekilderne," siger Kim Nyborg Carlsen.

Ansatte sendes hjem igen

En anden af de syv byer, der ligger over smertegrænsen for coronasmitte, er Aarhus, som lige nu står for hovedparten af nye coronatilfælde i Danmark.

Her fortæller Thomas Holm Pedersen, adm. direktør i biotekselskabet NMD Pharma, der er tilknyttet Aarhus Universitet, at selskabet på ny er løbet ind i praktiske problemer på grund af det aarhusianske coronavirusudbrud.

"Vi er påvirket af det på den måde, at man inde på universitetet har lukket ned for aktiviteter, som er rent kontorbaserede, så noget af vores personale er nødt til at arbejde hjemmefra igen," siger Thomas Holm Pedersen.

Samtidig har NMD Pharma ikke længere adgang til de mødelokaler, de plejer at bruge, og derfor skal der findes kreative løsninger, når selskabet får besøg, fortæller Thomas Holm Pedersen.

"På den måde bliver der bare noget praktisk bøvl," siger han.

Thomas Holm Pedersen hæfter sig ved, at der ikke er nogen af selskabets kritiske aktiviteter, der er ramt af det nye udbrud, og at udviklingen af selskabets lægemiddelkandidat NMD670 mod myasthenia gravis stadig er på sporet. Men selskabet tager som alle andre sine forholdsregler og håber på at undgå endnu en nedlukning.

"Det ville virkelig være en bet. Det ville det godt nok," siger Thomas Holm Pedersen.

"Vi skal selvfølgelig være lige så forsigtige, som vi har været, og passe på, at vi ikke slækker for hurtigt. Jeg håber jo, at det blæser over. Det gør vi jo allesammen," siger han videre.

Holder hovedet koldt

Hos Estron i Silkeborg fortæller Kim Nyborg Carlsen, at man er varsom og opmærksom, men også mener at have tilstrækkelige forholdsregler på plads internt i selskabet.

"Vi prøver på at holde hovedet koldt. Det (udbruddet i Silkeborg, red.) giver anledning til at være endnu mere opmærksomme på de, synes jeg, fornuftige forholdsregler, vi allerede har indført i virksomheden," siger han videre.

Estron følger en række forholdsregler, så som at holde afstand, spritte grundigt af, arbejde hjemmefra ved de mindste tegn på sygdom og lignende.

Det er dog især en udfordring for det selskabet, at det ikke er muligt at besøge virksomhedens produktionsfaciliteter i Kina og Vietnam.

"Problemet er lidt, at vi er en ret lille organisation, der skal dække bredt. Det gør, at vi er nødt til at være sammen og også tale sammen ansigt til ansigt. Vi bruger i høj grad Teams og andet til vores datterselskaber, og det går da, men vi trænger virkelig til at komme til Asien. Det har dog lange udsigter, tror jeg," siger Kim Nyborg Carlsen.

Magnus Heunicke om coronasmitte: "Der er grund til bekymring" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også