Selskab i konflikt med de danske skattemyndigheder får coronastøtte

Virksomheden Cook Medical har ifølge skattemyndighederne unddraget statskassen trecifrede millionbeløb. Alligevel har firmaet fået 23,7 millioner kroner i lønkompensation under coronakrisen
(ARKIV / Illustration) | Foto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
(ARKIV / Illustration) | Foto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
TOPHISTORIE FRA DAGBLADET INFORMATION

Mens virksomheden Cook Medical med den ene hånd kæmper for at undgå at betale den skat, de danske myndigheder mener, den skylder, modtager virksomheden nu med den anden hånd støtte i millionklassen.

Det skriver Dagbladet Information.

Den amerikanske koncerns danske afdeling i Bjæverskov vest for Køge har fået bevilget 23,7 mio. kr. i lønkompensation. Dermed befinder virksomheden sig højt oppe på listen over de virksomheder, der har fået flest penge i lønkompensation. Ud af de mere end 35.000 selskaber, der havde ansøgt pr. den 18. maj, er selskabet nummer 22 målt på ansøgt støttebeløb, viser et dataudtræk fra Erhvervsstyrelsen.

Samtidig har Cook Medical, der producerer medicinsk udstyr, to verserende skattesager. I alt har de danske skattemyndigheder rejst krav på mere end 728 millioner kroner eksklusive renter, som de mener, selskabet uretmæssigt har unddraget den danske statskasse over en årrække.

Christian Hallum, der er skattespecialist i organisationen Oxfam IBIS, betegner det som sager med en hel stribe "skatteproblematikker" og et "voldsomt stort beløb".

"Det er inden for det, jeg vil kalde aggressiv skatteplanlægning, hvor man laver sin virksomhed mere kompleks og indsætter led, hvis eneste tilsyneladende funktion er at få adgang til skattefordele," siger han til Information.

Den ene sag handler ifølge seneste årsregnskab om en »koncernintern overdragelse af immaterielle rettigheder«, som fandt sted i 2010. Den skete ikke på markedsvilkår, mener Skattestyrelsen, der derfor har rejst krav på 236 mio. kr. eksklusive renter.

Den anden sag handler om, at Cook Medical i årene 2005-2008 kanaliserede rentebetalinger på koncerninterne lån til skattelylandet Cayman Islands via skuffeselskaber i Sverige. I den forbindelse mener de danske skattemyndigheder at være blevet snydt for mere end 492 millioner kroner eksklusive renter. Cook Medical bestrider kravet, og sagen har verseret i årevis i det danske retssystem.

"Vi er af den stærke opfattelse, at vi ikke handlede i modstrid med dansk skattelovgivning, og vi vil fortsætte med at forfølge sagen retligt," skriver Cook Medical i et svar til Information.

I svaret lyder det videre, at den danske regerings hjælpepakker har været med til at sikre de 800 ansatte, der arbejder på selskabets fabrik i Bjæverskov, og at firmaet har kunnet »fortsætte med at levere livreddende medicinsk udstyr til patienter«.

Sagen er bl.a. bemærkelsesværdig, fordi Folketingets partier den 18. april blev enige om fremover at afskære selskaber, der ikke betaler den skat, de er forpligtede til, fra de danske hjælpepakker.

De nye regler var ikke trådt i kraft, da Cook Medical ansøgte om lønkompensation, men de vil umiddelbart heller ikke afskære selskabet fra at få yderligere støtte. Det vil nemlig kræve, at man kan konstatere, at virksomheden ikke har betalt den skat, den er forpligtet til.

"Det vil formentlig ikke kunne konstateres, så længe der er en verserende tvist/retssag, men det vil blive afklaret i samarbejde med skattemyndighederne," skriver Erhvervsstyrelsen i et svar til Information.

Enhedslisten og SF er forargede over sagen.

"Man tager sig til hovedet. Virksomheder, der til hverdag forsøger at betale så lidt som muligt, har nu enormt travlt med at bede om et stort beløb, når der er hjælpepakker," siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund.

Regeringen og dens støttepartier er endt i en større konflikt om spørgsmålet om hjælpepakker til virksomheder i skattely, efter at Information har afdækket, at reglerne er blevet udformet på en måde, så de ikke ser ud til at ramme nogen selskaber. Skatteminister Morten Bødskov (S) er kaldt i samråd om sagen på mandag.

I en kommentar til Information understreger ministeren, at han ikke kan udtale sig om »specifikke virksomheder og deres skatteforhold«, men svarer generelt:

"Hjælpepakkerne er indrettet på en måde, der sikrer, at kompensationen ikke kan havne skattefrit i udlandet, selvom den enkelte virksomhed har base i et andet land end Danmark," skriver Morten Bødskov.

"Det betyder ikke, at vi er helt i mål. Men udfordringerne med skattely og skatteunddragelse bliver ikke løst fra den ene dag til den anden. De mere effektive løsninger skal findes i det lange seje træk på den internationale scene."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Dagbladet Information.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også