Danmark melder sig til at huse EU-lager for sundhedsudstyr

Den danske regering har lagt billet ind på at huse et lager med medicinsk udstyr for EU, der kan fordeles i nødsituationer.
EU’s slovenske krisekommissær, Janez Lenarcic, bar en beskyttende ansigtsmaske under en pressekonference. | Foto: JEFF PACHOUD/AFP / AFP
EU’s slovenske krisekommissær, Janez Lenarcic, bar en beskyttende ansigtsmaske under en pressekonference. | Foto: JEFF PACHOUD/AFP / AFP
af altinget

Danmark har tilbudt sig som værtsland for et EU-lager for såkaldt "katastrofemedicinsk udstyr", der skal kunne uddeles til lande i nød. Det bekræfter EU-Kommissionen, skriver det politiske medie Altinget.

"Vi er i positive forhandlinger med Danmark om sagen," lyder det til Altinget fra en EU-kilde, der dog også gør klart, at sagen ikke er afgjort endnu.

Lagret skal være del af den såkaldte RescEU-reserve, som blev vedtaget i marts, da det blev klart, at en del lande stod i akut behov for værnemidler og andet medicinsk udstyr til at bekæmpe coronakrisen.

Ordningen indebærer, at medlemslande melder sig til at huse og opkøbe medicinsk udstyr, der kan sendes ud, hvis der opstår en situation med akut mangel på udstyr. EU-budgettet betaler 100 procent af regningen for opkøbene og oplagringen. Det er også EU, der bestemmer, hvordan udstyret skal fordeles.

Hurtig udrykning

EU’s krisekommissær, Janez Lenarcic, har tidligere oplyst, at de efterspørger fem eller seks lagre i forskellige regioner af EU. Det skal gøre det nemmere hurtigt at rykke hurtigt ud, hvis der opstår problemer med at skaffe udstyr, sådan som det er set i for eksempel Italien.

Tyskland og Rumænien var de to første lande til at melde sig. Derfra er der blevet leveret blandt andet over 300.000 mundbind til sundhedsvæsenet i Italien, Spanien og Kroatien. Også lande uden for EU kan få adgang til lagene. Der blev sendt såkaldt FFP2-masker til både Nordmakedonien og Montenegro i denne uge.

Kommissionen har også luftet tanker om selv at køre sådanne lagre, så det ikke er medlemslandene, der skal byde ind med husly og sørge for opkøb, men Kommissionen selv. Det er den danske regering til gengæld ikke indstillet på.

Denne artikel er skrevet af Altinget og videredistribueret af Ritzau.

EU-vaccinechef: Optimistisk set er coronavaccine klar om et år

EU vil genstarte handelsforhandlinger med USA

Medicinalindustri: Sundhedsministre må ikke handle overilet i ny farmastrategi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også