MedWatch

Ferrosan-rigmand Sonnich Fryland taber retssag om cykelsti

Den tidligere Novo Nordisk-direktør Sonnich Fryland, der blev hovedrig på at sælge medicinalfirmaet Ferrosan, har tabt en retssag om en cykelsti, der blev anlagt på hans grund i Nordsjælland i 2006.

Sonnich Fryland i 1996, da han var adm. direktør og medejer af Ferrosan. Foto: Jakob Dall / Ritzau Scanpix

Sonnich Fryland, den tidligere Novo Nordisk-direktør, der blev mangemillionær på at frikøbe og videresælge medicinalfirmaet Ferrosan, har tabt en langstrakt retssag om en cykelsti, der går igennem hans grund tæt ved Humlebæk i Nordsjælland.

Det skriver Jyllands-Posten og Frederiksborg Amts Avis.

Den kuriøse sag opstod i 2006, da Fredensborg Kommune eksproprierede – tvangsindløste – en del af Sonnich Frylands 26 hektar store grund for at anlægge en cykelsti.

Cykelstien skulle egentlig have ligget langs landevejen Humlebækvej, men fordi der stod et hus i vejen på Sonnich Frylands grund, lagde kommunen i stedet cykelstien i en bue uden om huset, så huset reelt blev indelukket mellem landevejen og cykelstien.

screendump fryland.png
Retssagen omhandlede cykelstien på billedet, der slår bue uden om et af tre huse på Sonnich Frylands grund.

Ifølge Fredensborg Kommune var konstruktionen nødvendig af sikkerhedsmæssige årsager, da alternativet var at anlægge et knæk på landevejen, som kunne skabe farlige situationer mellem bilister og cyklister.

Omvendt argumenterede Sonnich Fryland for, at konstruktionen var unødvendig. Han mente også, at der ikke var grund til at foretage ekspropriation, og at han ikke fik nok penge i kompensation for ekspropriationen.

Sonnich Fryland vandt oprindeligt sagen i byretten i Helsingør for fem år siden, men nu har Østre Landret dømt, at cykelstien skal blive liggende, og at Fredensborg Kommune havde ret til at ekspropriere.

Til gengæld har Østre Landsret også dømt, at Sonnich Fryland skal have 225.000 kr. udover de 400.000 kr., som kommunen oprindeligt betalte for eksprorieringen. De penge skal opveje, at huset på Sonnich Frylands grund nu ikke kan udvides, og at det er blevet nødvendigt at plante træer for at beskytte privatlivets fred.

Sonnich Fryland var en del af ledelsen i Novo Nordisk i 1995, da han selv var med til at købe medicinalfirmaet Ferrosan fri af Novo Nordisk. Han blev adm. direktør og senere bestyrelsesformand for Ferrosan, og som formand solgte han i 2005 selskabet til kapitalfonden Altor.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier