MedWatch

Ny regel i Lægemiddelstyrelsen: Ansatte skal sælge deres medicinalaktier

Skærpede habilitetsregler i Lægemiddelstyrelsen betyder, at ansatte ikke længere må have aktier i life science-firmaer. En række sektionsledere og lægemiddelinspektører skal derfor sælge deres Novo-aktier.

Nye habilitetsregler i Lægemiddelstyrelsen betyder, at styrelsens ansatte skal skille sig af med deres life science-aktier. | Foto: David Høgsholt / Ritzau Scanpix

Medarbejdere i Lægemiddelstyrelsen har fået to år til at skille sig af med deres aktier i Novo Nordisk, Genmab, Coloplast og andre life science-selskaber, efter at nye habilitetsregler, som trådte i kraft torsdag, forbyder styrelsens ansatte at have aktier i industrien.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Reglerne betyder også, at nyansatte skal afhænde eventuelle aktier, inden de kan tage plads på kontoret.

En gennemgang af Lægemiddelstyrelsens offentlige habilitetserklæringer viser, at styrelsens tre sektionsledere for henholdsvis kliniske forsøg, kvalitetsledelse samt apoteker og tilskud har aktier i Novo Nordisk, mens to lægemiddelinspektører har aktier i samme selskab.

Derudover er det ikke et udbredt fænomen blandt styrelsens ledere eller inspektører at eje aktier i life science-branchen.

"Stramningen er et klart signal til omverdenen om, at Lægemiddelstyrelsen er uafhængig af økonomiske interesser fra lægemiddel- og medicovirksomheder," skriver Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz, som i øvrigt ikke har aktier i life science-industrien, i pressemeddelelsen.

"Befolkningens tillid til myndighederne er afgørende, og det er det hensyn, der har vejet tungest i vores beslutning om at ændre på reglerne," skriver han videre.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier