Diagnostikselskab med 40 ansatte går konkurs

Kurator jagter nu købere til resterne af diagnostikfirmaet Blusense, der ikke har formået at skabe en bæredygtig forretning på salg af point of care-tests.
Diagnostikfirmaet Blusense Diagnostics har begæring egenkonkurs og kurator forsøger nu at sælge tilbageværende aktiver i selskabet til potentielle købere. | Foto: Blusense Diagnogstics / Pr
Diagnostikfirmaet Blusense Diagnostics har begæring egenkonkurs og kurator forsøger nu at sælge tilbageværende aktiver i selskabet til potentielle købere. | Foto: Blusense Diagnogstics / Pr

Drømmen er brast for diagnostikselskabet Blusense Diagnostics, der siden stiftelsen i 2014 har forsøgt at gøre en forretning ud at sælge point of care-test – altså diagnostiske test, der kan udføres på stedet uden afhængighed af laboratorier.

Selskabet med base i København er taget under konkursbehandling, fremgår det af Statstidende, og som kurator på boet er udpeget advokat Kristian Andersson.

Overfor MedWatch oplyser han, at det er ledelsen selv, der har kastet håndklædet i ringet og begæret Blusense konkurs.

”Det er en egenbegæring, som er kommet, idet ledelsen anså selskabet for ikke at være i stand til at opfylde sine forpligtelser, efterhånden som de forfaldt. Altså, at selskabet var insolvent, og at man derfor ikke kunne køre det videre,” siger Kristian Andersson.

Blusense, der så dagens lys som et spinout fra DTU i 2014, havde i 2021 et underskud på 26,5 mio. kr. og har siden stiftelsen tabt mere end 122 mio. kr. Selskabet havde omtrent 40 ansatte, der alle blev opsagt umiddelbart før konkursbegæringen, fortæller Kristian Andersson.

”Der er kreditorer i selskabet – det er jo dem, man ikke er i stand til at honorere, men den største kreditorpulje er helt klart medarbejderne. Det er i overvejende grad lønforpligtelserne, man ikke har været i stand til at honorere,” siger advokaten.

Fejlslagen sats på covid

Efter et skuffende 2022 fyrede Blusense i februar sin adm. direktør, Maarten Van der Linden, der dermed kun nåede at sidde et år og syv måneder på posten, efter han kom til selskabet i juli 2021 fra en stilling som chef for forretningsudvikling i det børsnoterede biotekselskab 2curex.

I Maarten Van der Lindens sted trådte midlertidigt storinvestor og formand for Blusense, Neurosearch-medstifteren Leif Helth Jensen. MedWatch har været i kontakt med Helth Jensen, men han ønsker ikke at udtale sig til MedWatch.

Hvad den mere nøjagtige årsag er til konkursen, står således uklart, men i forbindelse med afskedigelsen af Maarten Van der Linden, fortalte den afgående direktør til MedWatch, at 2022 havde været et skuffende år.

”Vi var jo et selskab, som satsede stort på covid med de covid-produkter, vi lancerede, som ikke blev til noget - ikke nok i hvert fald. Markedet ændrede sig meget hurtigere, end vi havde regnet med, og vi var ikke hurtige nok til fange nye veje med nye produkter, der kunne opveje det tab i omsætningen, vi oplevede,” sagde Maarten Van Der Linden.

Omicron-varianten, 3. og 4. covid-stik ændrede markedet for covid-diagnostik markant i første og andet kvartal af 2022. Dette i kombination med Ruslands invasion af Ukraine, ny og skrappere regulatorisk lovgivning i EU, de såkaldte IVDR-regler, og altså generelt udfordrede finansielle markeder bidrog til derouten, lød det.

”Vi havde ikke det 2022, som vi havde håbet, vi skulle have. Salgsmæssigt har det været et skidt år, og generelt er det en svær tid for point-of-care diagnostik,” sagde Maarten Van Der Linden.

Blusense nåede aldrig at aflægge regnskab for 2022. 

Har rejst 190 mio. kr.

Igennem årene er millioner tilflydt Blusense, der siden stiftelsen i 2014 har formået at rejse omkring 190 mio. kr. fra overvejende private, internationale investorer. Selskabets største aktionærer er de taiwanesiske selskaber Titan Speed, Acme International og Jade Investment med adresse på Amerikansk Samoa.

Hertil kommer Leif Helth Jensen, der ifølge cvr er selskabets største aktionær med en ejerandel på mellem 33-50 pct.

Igennem årene har investorerne givet tilsagn om at holde hånden under Blusense, senest i januar 2022, hvor selskabet hentede knap 34 mio. kr. anført af Leif Helth Jensen.

Samtidigt skiftede selskabet fire bestyrelsesmedlemmer ud, idet blandt andre Ulrik Falk, Michael Lutz og Achim Plum trådte ind, mens Robert Burger, George Zachopoulos, William Wang og Luke Chen gik ud.

Et nyt strategisk fokus blev også lagt – væk fra det mindre lukrative område for tropiske infektionssygdomme og over mod mere økonomisk rentable sygdomsområder, hvor covid-19 altså var et stort, men altså fejlslagen sats.

”På de industrialiserede vestlige markeder er der også store voluminer, men med langt bedre priser. Blusenses store styrke er, at vi kan levere meget præcise tests indenfor få minutter. Vi tror fuldt og fast på, at vi kan begå os godt på det industrialiserede marked indenfor point of care-testning,” sagde Maarten Van der Linden. 

Jagter købere

I dag har investorerne smækket kassen i, og kurator Kristian Andersson fortæller, at han nu jagter købere til resterne af det nu konkursramte diagnostikselskab. 

”Der er ikke stor skattegæld eller stor leverandørgæld – man er simpelthen ikke i stand til at håndtere de løbende omkostninger, der er knyttet op på driften, men der er aktiver i form af patenter, know how og medarbejdere, som vi nu forsøger at få mest muligt for,” siger Kristian Andersson.

”Hvad de 40 ansatte, der blev opsagt forud for konkursen, angår, arbejder vi selvfølgelig i øjeblikket på at se, om vi kan lade dem indgå i en eller anden form for virksomhedsoverdragelse, hvis vi får et bud på selskabets aktiviteter,” uddyber han.

Kuratoren oplyser, at han i øjeblikket er i ”dialog med flere potentielle bydere på aktiverne”. Om det er private eller f.eks. andre diagnostik-selskaber, der viser interesse, vil han ikke ud med.

”Lad os kalde dem ’byderkonsortier’.

Af hensyn til budprocessen vil advokaten heller ikke give et estimat af værdien af de tilbageværende aktiver i Blusense. 

”Jeg vil helst ikke udtale mig om vores forventninger til prisen på aktiverne – vil skal jo gerne få mest muligt ud af dem. Men jeg vil gerne opfordre enhver, som har interesse i at byde på aktiverne til at give sig til kende og rette henvendelse til mig, således at vi kan få mest muligt ud af aktiverne, ligesom eventuelle kreditorer, vi ikke kender, jo bør anmelde deres krav over for mig,” siger Kristian Andersson.

Han forventer at have en afklaring på budprocessen og realisationen af aktiverne inden for relativ kort tid.

”Meget gerne inden for et par uger”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også