Analytiker: Afdæmpet prognose fra Sonova efter tab af kontrakt

Det har ramt væksten i det netop afsluttede regnskabsår, at Sonova har måttet give afkald på en kontrakt med en ”betydelig kunde i USA”. Prognosen er også påvirket heraf, vurderer Sydbank-analytiker. 
af marketwire

Schweiziske Sonova har i forhold til de danske høreapparatrivaler Demant og GN meldt en afdæmpet prognose ud for det nye regnskabsår.

Det afspejler en fortsat negativ påvirkning fra den kontrakt, som Sonova tabte hos den amerikanske supermarkedskæde Costco sidste år, og som omvendt har givet ekstra vækstmomentum for Demant og GN.

Det siger senioraktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank i en kommentar til årsregnskabet fra Sonova.

I regnskabet skriver Sonova da også, at væksten i 2022/23 var holdt tilbage af tabet af det, som selskabet selv kalder for en ”betydelig kunde i USA.”

Selskabet sætter ikke navn på, men det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at der er tale om den amerikanske supermarkedskæde Costco, hvor Sonova sidste år under lidt mystiske omstændigheder mistede kontrakten på private label-brandet Kirkland Signature.

”Det er en stor kunde, og det er noget af det, som dæmper væksten hos Sonova i forhold til konkurrenterne. Men nu har vi fået regnskaberne for første kvartal fra både GN og Demant, så derfor tror jeg egentlig ikke som udgangspunkt, at det her regnskab vil få indflydelse i væsentlig grad på aktiekursen på de to selskaber,” siger Søren Løntoft Hansen til Marketwire.

Sonovas organiske vækst begrænsede sig i 2022/23 til 2,3 pct., men hvis man frasorterer tabet af kontrakten ville den have været 4,5 pct., påpeger selskabet.

”Den manglende forlængelse af en stor høreapparatkontrakt med en enkeltkunde i USA trak også betydeligt ned i salget i andet halvår af 2022/23. Det blev kun delvist opvejet af den positive vækst i Veterans Affairs (VA), hvor Sonova fortsat har en førende position,” skriver Sonova i regnskabet.

For 2023/24 spiller Sonova ud med en forventning om en vækst i omsætningen på 3-7 pct. og en stigning i det justerede driftsresultat, EBITA, på 6-10 pct. målt i faste valutakurser.

”Det er lidt mere afdæmpet, end hvad GN og Demant har meldt ud og afspejler fortsat påvirkning fra den tabte kontrakt,” siger Søren Løntoft Hansen.

Demant startede 2023 med en vækst i første kvartal på 16 pct. inden for Hearing Healthcare og på 16 pct. samlet for koncernen. For hele året sigter Demant efter en organisk vækst på 6-10 pct.

GN havde i sin høreapparatdel desuden en organisk vækst i første kvartal på 15 pct., mens forventningen til den organiske vækst for hele året lyder på 5-10 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også