Ny global database kan hjælpe i kampen mod covid-19

ET ÅR MED CORONA: It-giganten Google lancerer en ny global database, der kan skærpe smitteopsporing og dermed reagere på og håndtere udviklingen af covid-19 og potentielle fremtidige pandemier.
Google lancerer ny global database, der kan skærpe smitteopsporing | Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix
Google lancerer ny global database, der kan skærpe smitteopsporing | Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Det skal være lettere at reagere på og håndtere udviklingen af covid-19 og potentielle fremtidige pandemier.

Det mener it-giganten Google, der i samarbejde med Boston Childrens Hospital, University of Oxford og det private forskningsuniversitet Northeastern University i Boston, Massachusetts har udviklet den global database, der under navnet global.health stiller anonymiseret sundhedsdata til rådighed for alle, herunder forskere, myndigheder og sundhedspersonale.

Data på platformen stammer fra flere end 20 millioner anonymiserede sundhedsjournaler fra over 100 lande og bliver opdateres løbende fra anerkendte kilder.

Både professionelle og offentligheden har adgang til databasen, som Google han bidraget til at finansiere med en bevilling på 1,25 mio. dollars, godt 7,7 mio. kr. ud af en samlet covid-19-støttepulje på 100 mio. dollars, 622 mio. kr.

Hertil kommer et Google-team på 10 fuldtids Google-stipendiater og 7 deltids Google-frivillige, som it-firmaet har stillet til rådighed for projektet.

Jesper Vangkilde, der er Kommunikationschef i Google Danmark, fortæller til MedWatch, at redskabet i første omgang ikke specifikt er tiltænkt virksomheder, men at det i sidse ende også vil komme dem til gavn.

"Databasen er først og fremmest et redskab, der skal hjælpe forskere - og myndigheder - til at spore spredning af sygdomme i realtid, forudsige fremtidige udbrud og danne grundlag for handling. Hvis det på den måde gavner bekæmpelse af pandemien, gavner det forhåbentlig også økonomien og dermed virksomhederne," siger Jesper Vangkilde.

I Danmark har skolers brug af Google Chromebooks eller Googles skoleplatform Gsuite for Education været nævnt som kilder til brud på persondatasikkerheden, og i 2019 så Google sig nødsaget til at lægge prestigeprojektet Google+ i graven efter et datalæk, som Google selv vurderede, havde først til, at i omegnen af en halv million brugeres private oplysninger var blevet lækket og faldet i andres hænder.

I dag betoner Jesper Vangkilde, at datasikkerhed er en helt integreret del af det nye initiativ, og at systemet bag global.health er designet, sådan at personlige data ikke kan komme ind i systemet.

"Der er tale om anonymiserede data fra anerkendte, offentlige sundhedsmyndigheder- og et panel af dataeksperter kontrollerer det nøje for at sikre, at det overholder nogle strenge krav om anonymitet," siger Jesper Vangkilde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også