DTU og KU køber kæmpecomputer til medicinsk forskning - koster 100 mio kr

Danske universiteter investerer 100 mio. kr. i en ny supercomputer, som skal håndtere enorme mængder data og åbne døren til ny forskning i sygdomme og personlig medicin.
Professor Søren Brunak ses her ved supercomputeren Computerome 1.0 i Risø, som nu bliver udskiftet med en ny og kraftigere version. Billedet er fra 2014. | Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Professor Søren Brunak ses her ved supercomputeren Computerome 1.0 i Risø, som nu bliver udskiftet med en ny og kraftigere version. Billedet er fra 2014. | Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet har i fællesskab investeret i en ny supercomputer, som skal give danske forskere mulighed for at lave medicinsk forskning på et helt nyt niveau.

Det skriver universiteterne i en pressemeddelelse.

Computeren koster 100 mio. kr. og adskiller sig både i pris, størrelse og slagkraft væsentligt fra den gængse arbejdscomputer.

Idéen er, at den nye supercomputer skal håndtere enorme mængder af sundheds- og patientdata, hvilket skal hjælpe danske forskere med at undersøge sygdomsmekanismer, nye mulige lægemidler og arbejde med personlig medicin - medicinsk behandling af patienter baseret på deres egen genetik.

"Det bliver for eksempel muligt at sammenligne genomer fra tusindvis af patienter og identificere de ændringer i generne, der påvirker proteiners struktur og dermed deres funktion i cellerne. Gennem den forståelse kan vi udvikle nye behandlingsformer i et meget tidligt stadie af et sygdomsforløb," skriver Michael Lisby, der er viceinstitutleder på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, i pressemeddelsen.

Også Søren Brunak, der er professor og forskningsdirektør ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet, er begejstret over den nye supercomputer.

"Perspektivet er, at et helt genom kan undersøges på nogle få timer. Kvaliteten af det vi laver vil gå betydeligt op, og det samme vil ske med produktiviteten, fordi en computer af denne kaliber kan konfigureres til at løse bestemte opgaver meget hurtigt," skriver han i pressemeddelelsen.

Søren Brunak er en af initiativtagerne bag den nye computer, som har fået navnet Computerome 2.0.

"Med Computerome 2.0 træder vi ind i en helt ny liga," skriver han videre.

Som navnet antyder, er Computerome 2.0 en videreudvikling af supercomputeren Computerome 1.0, der blev etableret i 2014 af forskere på KU og DTU.

Cirka 1300 forskere fra hele landet benyttede den oprindelige supercomputer ifølge universiteterne.

Big Data forvandler life science-industrien 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også