GN og Demant stiger - mens Sonova straffes for regnskab

Både valutakursudviklingen og store tabte markedsandele rammer Sonova i regnskab, som bliver går hårdt ud over selskabet på børsen.
Foto: Sonova / Pr
Foto: Sonova / Pr
af marketwire

Aktien i schweiziske Sonova er tirsdag åbnet 8 pct. lavere efter høreapparatselskabets regnskab for 2022/23, som var påvirket af tabet af ”en betydelig” kunde i USA.

Ifølge finanshuset ZKB peger regnskabet på, at Sonova har tabt betydelige markedsandele.

Omvendt er der i København plusser på omkring 2 pct. til de danske høreapparatrivaler Demant og GN efter regnskabet.

Både Demant og GN Hearing antager at have vundet betydelige markedsandele i første kvartal.

Finanshuset Vontobel skriver i et notat ifølge Bloomberg News, at regnskabet fra Sonova viser modvind fra markeder, produktmiks, tabet af en vigtig kontrakt, højere omkostninger og ekstraordinære effekter.

”Markederne forbliver svære i første halvår 2023/24, men den nye prognose for indeværende regnskabsår er på linje med markedsforventningerne,” skriver analytiker Sibylle Bischofberger fra Vontobel ifølge nyhedsbureauet.

For 2023/24 spiller Sonova ud med en forventning om en vækst i omsætningen på 3-7 pct. og en stigning i det justerede driftsresultat, EBITA, på 6-10 pct. målt i faste valutakurser.

Hos finanshuset ZKB mener analytiker Daniel Buchta, at prognosen er lavere end konsensusforventningerne som følge af valutakursudviklingen.

Sonova mistede sidste år en stor kontrakt hos den amerikanske supermarkedskæde Costco, hvor det schweiziske selskab ellers frem til udgangen af september stod for produktionen af private label-produktet Kirkland Signature.

Det har kostet på væksten, mens det omvendt har givet medvind i sejlene hos blandt andre de danske høreapparatselskaber Demant og GN.

ZKB vurderer, at Sonovas engrossalg af høreapparater stod nogenlunde i mod presset trods frygt for en svag start for topproduktet Phonak Lumity, refererer Bloomberg News.

Men til gengæld er årsagen til det formentlig store prisløft, mens volumenudviklingen kan have været svag, hvilket kan pege i retningen af, at Sonova har tabt ”betydelige” markedsandele, vurderer finanshuset.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også