Cheføkonom: Forsvarsaftale æder råderum til sundhedsinvesteringer  

Stærkt stigende forsvarsudgifter i de kommende år vil begrænse mulighederne for andre offentlige investeringer, herunder sundhed, konkluderer ny analyse.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I kølvandet på Ruslands krig i Ukraine har et flertal i Folketinget besluttet at øge forsvarsbudgettet frem mod 2033 for at nå NATO-målsætningen om at bruge 2 pct. af BNP på forsvaret. Det ventes at øge statens udgifter med 18 mia. kr. i 2033. Finansieringen kommer via træk på råderummet samtidig med, at der stiles efter et underskud på 0,5 pct. af BNP i 2030.

Men pengene kan som bekendt kun bruges én gang, og en ny analyse fra tænketanken Cepos konkluderer, at forsvarsaftalen tømmer det økonomiske råderum frem mod 2033.

Dermed er der ikke længere råderum i dansk økonomi til eksempelvis investeringer i sundhed, påpeger Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.

”Aftalen indebærer, at råderummet nu er brugt frem mod 2033. Der er ikke plads til varige offentlige udgifter på de næste 11 finanslove. Hvis man f.eks. varigt vil øge udgifterne til sundhedsvæsenet eller lette skatter, så er der ikke råderum til det. Det vil kræve ny finansiering. Her er det positivt, at statsministeren i går nævnte, at man kan øge råderummet via nye reformer. Hun nævner ikke højere skatter,” udtaler Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse.

I 2033 er der ifølge Cepos umiddelbart et råderum på 53 mia. kr. ved et underskud på 0,5 pct. af BNP, men et flertal i Folketinget vil lade udgifterne til offentligt forbrug vokse i takt med det demografiske træk, og den beslutning vil ifølge Cepos reducere råderummet frem mod 2033 med 35,5 mia. kr. Så er der 17,5 mia. kr. tilbage, hvilket ikke helt er nok til at dække de øgede forsvarsudgifter på 18 mia. kr.

Cepos’ konklusion bakkes op af Danske Banks cheføkonom Las Olsen, der til Politiken siger, at de stærkt øgede forsvarsudgifter indvarsler en helt ny tid for Danmark.

”Med den nye forsvarsaftale bliver det meget stramt at lave finanslov i de kommende år. Der er ikke længere nogen penge tilbage til, hvad politikerne gerne vil prioritere”, siger Las Olsen til avisen.

Sundhedsvæsenets økonomiske rammer fastlægges i årlige forhandlinger mellem regeringen, Danske Regioner og KL.

Regeringen forventes inden for kort tid at fremlægge et sundhedsudspil.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også