MedWatch

EMA åbner for EU-landes nødbrug af MSDs pille mod corona

For MSDs pille gælder det, at den bør tages så tidligt som muligt og ikke senere end fem dage efter symptomers begyndelse. Herefter skal behandlingen fortsætte i fem dage.

Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/REUTERS / X06750

Mens smittetallene stiger mange steder i Europa, meddeler Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fredag, at det bakker op om såkaldt nødbrug af selskabet MSDs pille mod coronavirus.

Samtidig indleder EMA en evaluering af selskabet Pfizers antivirale behandling, der også har fået opmærksomhed den seneste tid.

Begge piller regnes potentielt som vigtige skridt i kampen mod coronavirus.

Studier viser, at de på markant vis kan nedbringe risikoen for død og indlæggelse blandt udsatte patienter, hvis behandlingerne begyndes, ikke alt for længe efter at symptomer er begyndt. 

For MSDs pille gælder det, at den bør tages så tidligt som muligt og ikke senere end fem dage efter symptomers begyndelse. Herefter skal behandlingen fortsætte i fem dage.

EMA udtaler, at pillen endnu ikke er godkendt.

Men agenturet har "givet anbefalinger", så enkelte EU-lande kan beslutte, om de vil anvende pillen i tilfælde af smittestigninger.

"EMA har udstedt denne anbefaling, så nationale myndigheder kan træffe en beslutning i forhold til tidlig brug af lægemidlet, inden det er godkendt til markedsføring (...)", står der i en meddelelse fra EMA.

I Danmark ønsker regeringen og Folketinget at bruge 450 mio. kr. i år og næste år på de to piller.

Det skrev Politiken torsdag på baggrund af et aktstykke fra Sundheds- og Ældreministeriet til Folketingets Finansudvalg. Et aktstykke er en anmodning om en konkret bevilling, som ikke er med på finansloven.

MSD-pillen bør hverken anvendes af gravide kvinder eller kvinder, der ikke anvender prævention og kan blive gravide, lyder det fra EMA.

"Disse anbefalinger bliver givet, da laboratoriestudier blandt dyr har vist, at høje doser af MSD-pillen, kan påvirke fostres vækst og udvikling", skriver EMA.

Lægemiddelagenturet udtaler, at det håber på en beslutning om en mulig formel godkendelse af Merck-pillen inden slutningen af året.

Regeringen har indgået aftale om køb af pille mod corona 

Moderna og Pfizer får godkendt boostervacciner af FDA 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier