Mulig ny coronabehandling skal nu testes på ikke-indlagte

Nu kan ikke-indlagte coronasmittede teste, om et japansk lægemiddel kan bruges til behandling af covid-19.
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
AF TV2 ØSTJYLLAND

Er du syg af corona, men ikke indlagt på et hospital, så dukker der nu en ny potentiel behandling op.

Foskere fra Aarhus Universitetshospital er i denne uge klar til at udvide en igangværende forsøgsbehandling med det japanske lægemiddel Camostat Mesilat, der normalt bruges mod halsbrand, til patienter med covid-19, der ikke har behov for indlæggelse.

"Vi prøver at gøre noget ved en sygdom, som der ingen vaccine eller behandling findes mod, og som lige nu hærger hele verden," siger Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, til TV2 Østjylland.

"Hvis vi kan blive klogere på den sygdom eller reducere alvorligheden – måske redde nogle patienter – så er det en stor ting," fortsætter han.

Det japanske lægemiddel har været på markedet i Japan siden 1986, hvor det bruges til behandling af halsbrand, men forskerne håber altså, at det også har en effekt mod coronavirussen.

"Vi ved fra forsøg på celleniveau og på mus, at middelet kan forhindre, at virussen kan trænge ind i celler. Spørgsmålet er så, om den effekt også overføres på mennesker," siger Schmeltz Søgaard.

Udvidelse af forsøgsbehandling

Det nye forskningsprojekt er en udvidelse af en allerede igangværende forsøgsbehandling af samme lægemiddel, hvor man dog kun testede på indlagte patienter.

"Det er vigtigt, at vi også afprøver det på patienter tidligere i processen, fordi noget tyder på, at behandlingen kan føre til et mildere sygdomsforløb, forhindre behov for eventuel indlæggelse og måske endda nedbringe smittespredning inden for hjemmet," siger han.

Han skal sammen med forskerholdet bag rekruttere patienter til forsøgsbehandlingen i morgen. Ambitionen er, at man når op på 400 patienter, hvor halvdelen vil modtage en placebobehandling, mens den anden halvdel modtager det aktive stof.

Resultaterne fra behandlingen på indlagte er endnu ikke tilgængelige, fordi forskerne først kan begynde at analysere tallene, når forsøget er overstået.

Man forventer dog, at man vil have resultater for lægemidlets behandlingseffekt får både indlagte og ikke-indlagte omkring udgangen af juni.

"Det afhænger lidt af, hvor meget smittespredning vi kommer til at se i samfundet den næste tid, men vi håber, at resultaterne fra de 180 indlagte patienter bliver tilgængelige omkring sidst i juni, og så har vi også et lille håb om, at resultaterne for de ikke-indlagte kan være klar nognelunde samtidig," siger Ole Schmeltz Søgaard.

Og når resultaterne ligger klar, så behøver der ikke gå længe, før behandlingen er tilgængelig på markedet.

"Hvis vi kan bevise, at det virker, så behøver vejen ud til danskerne ikke at være lang. Det er allerede et godkendt lægemiddel i Japan, det er nemt at fremstille og ikke patenteret, og derfor også billigt at producere og nemt at skalere op," siger han.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV2 Østjylland.

Nye EU-regler for kliniske forsøg under coronakrisen

Københavnsk diabetesfirma scorer to vigtige godkendelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også