MedWatch

Bavarian Nordic indleder fase 1-forsøg med vaccine mod dødelig virus

Bavarian Nordic kaster sig ud i det første forsøg i mennesker med den forebyggende vaccinekandidat mod hesteencephalit virus, en for mennesker sjælden, men potentielt dødelig virus.

Foto: Bavarian Nordic / PR

Bavarian Nordic indleder fase 1-forsøg med vaccine mod hesteencephalit virus. Udviklingsprogrammet er finansieret af det amerikanske forsvar via en flerårig aftale til en værdi af op til 36 mio. dollar. Programmet sigter mod at udvikle en vaccine mod tre forskellige undertyper af hesteencephalit virusset; den østlige, venezuelanske og vestlige, som der ikke findes vacciner mod i dag.

Fase 1-forsøget vil evaluere sikkerheden, tolerabiliteten og immunogeniciteten i 45 raske voksne i tre grupper, der vil modtage forskellige doser af vaccinen. Toplinjeresultater fra forsøget ventes i 2020.

Det skriver Bavarian i en fondsbørsmeddelelse.

Et vellykket fase 1-forsøg, der kan vise en gunstig sikkerheds- og immunogenicitetsprofil for vaccinen, kan føre til yderligere finansiering ud over de 36 mio. dollar til gennemførelse af yderligere præklinisk og klinisk udvikling samt produktion frem mod en godkendelse i USA.

"Efter de amerikanske sundhedsmyndigheders nylige godkendelse af vores koppevaccine, der er udviklet i samarbejde med en række instanser under den amerikanske regering, og nu udgør en vigtig brik i det nationale beredskab, er vi begejstrede for at videreføre dette nye udviklingsprogram med henblik på at opfylde USA’s mål om at udvikle medicinske modforanstaltninger til beskyttelse af landets borgere,” siger adm. direktør Paul Chaplin i meddelelsen.

"Forekomsten af østlig hesteencephalit virus, der for øjeblikket er i stigning i USA, understreger vigtigheden af en vaccine til at bekæmpe disse sygdomme. Atter kan vi udnytte de unikke egenskaber ved vores MVA-BN teknologiplatform til at adressere udækkede medicinske behov, og vi ser frem til at fortsætte vores samarbejde med det amerikanske forsvar omkring dette vigtige program," siger han videre.

Sjælden men farlig virus

Østlig, venezuelansk og vestlig hesteencephalit virus tilhører familien alphavirus og kan overføres via myg og fugle samt enkelte pattedyr. Infektionsraterne og sygdommenes alvor varierer for de tre virusser, men fælles for dem alle er forekomst af influenza-agtige symptomer samt risiko for hjernebetændelse og død. Alle tre virusser betragtes desuden som potentielle biologiske trusler og har historisk været udforsket som mulige biologiske våben.

De er på den amerikanske regerings liste over prioriterede sygdomsfremkaldende stoffer blandt fx kopper, miltbrand og andre dødelige sygdomme, der er omfattet af den gældende politik for vaccination af amerikanske tropper, der udstationeres i andre dele af verden. Der findes dog ingen godkendte vacciner til beskyttelse mod nogen varianter af hesteencephalit virus.

USA oplever for øjeblikket det værste udbrud af østlig hesteencephalit virus siden overvågning af sygdommen begyndte. I 2019 har der indtil videre været registreret 30 tilfælde af sygdommen, hvoraf 9 er døde. Forekomsten af virussen har fortrinsvis været i de nordøstlige egne af landet, hvor myg har været kilde til smitteoverføring.

Bavarian færdiggør rekruttering til anden bølge af kræftstudie

Bavarians nye abekoppe-marked kan være 440 millioner kr. værd

Ny Bavarian-godkendelse åbner for spritnyt rejsevaccinationsmarked

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier