Bredt flertal vedtager finanslov efter kaotisk forløb

Finansloven for 2018 er vedtaget efter kaotisk forløb, hvor regeringspartiet LA truede med ikke at stemme for. Se de vedtagne hovedpunkter.
Finansminister Kristian Jensen under fredagens tredjebehandling af finansloven for 2018. Det endte med et bredt flertal, men det er sjældent, at finansloven falder på plads så sent. | Foto: Polfoto/Finn Frandsen
Finansminister Kristian Jensen under fredagens tredjebehandling af finansloven for 2018. Det endte med et bredt flertal, men det er sjældent, at finansloven falder på plads så sent. | Foto: Polfoto/Finn Frandsen
AF RITZAU

Efter et opslidende forløb, hvor mange på Christiansborg længe holdt vejret, ånder politikerne fredag aften endelig lettet op og kan gå på juleferie.

Finansloven er vedtaget i Folketingssalen, og der var under debatten plads til lidt sjov fra Liberal Alliance, der har truet med ikke at stemme for finansloven, medmindre der var en skatteaftale på plads inden.

"Efter et langt, opslidende og indædt forhandlingsforløb, er det nu glædeligt, at en historisk stor skatteaftale endelig er faldet på plads. Det er faktisk den mest omfattende skatteaftale i 30 år. For os er det selvfølgelig en lille streg i regningen, at den er vedtaget i USA," sagde finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

Med vedtagelsen af finansloven sætter Folketinget på årets sidste arbejdsdag punktum for en højdramatisk afslutning på året.

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik aftale om finansloven 8. december.

Det skete med LAs højst usædvanlige melding om, at regeringspartiet kun ville stemme for, hvis der var indgået en skatteaftale med historisk store skattelettelser.

Finansloven ville kun blive vedtaget, "hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads", lod Joachim B. Olsen forstå, kort før aftalen blev præsenteret.

Samme aften proklamerede partileder Anders Samuelsen (LA), at skatteaftalen ville give danskerne en tidlig julegave i form af "de største skattelettelser i mands minde".

Truslen fra LA fik DF til at tale om "en revolver på forhandlingsbordet" og en regering, der var ved at "gå op i limningen".

Men LA stod fast. Lige indtil tirsdag aften, hvor Anders Samuelsen på et pressemøde slog fast, at LA ville stemme for finansloven - og i øvrigt ville lægge forhandlingsstilen med ultimative krav bag sig.

"Nu vil jeg lade den omvendte proces gøre sig gældende fremover. Den som ikke inkluderer deadlines eller ultimative krav. Hvis det virker, så vil jeg være den første til at glæde mig over det," sagde han.

Efter nytår vil regeringen og DF forhandle videre om de skattelettelser, som LA og resten af regeringen stiler mod - samt det nybrud i udlændingepolitikken, som støttepartiet har som modkrav.

Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil ikke give nogen garantier for en skatteaftale.

Her er nogle af finanslovens punkter. Der er tale om nedslag - ikke et fuldt overblik:

Sundhed:

  • Akutberedskabet skal udvides med en ekstra akutlægehelikopter med base i den nordlige del af Danmark. Vaccinationsprogrammet for børn og indsatsen mod antibiotikaresistens styrkes.
  • Frit valg på genoptræning til borgere der udskrives fra sygehus med en genoptræningsplan. Forskningen i alternativ behandling styrkes. Der oprettes et Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Ældrepleje:

  • Bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem, plejecentre og friplejehjem. Ægtefæller og pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, skal have bedre vilkår.

Udlændinge:

  • Øget indsats for inddragelse af tidsbegrænsede asyltilladelser. Skærpet indsats mod svig med oplysninger, så udlændinge ikke modtager beskyttelse i Danmark på et forkert grundlag.
  • Øget fokus på udlændinges mulighed for at vende tilbage til hjemlandet. Hurtig og effektiv hjemsendelsesproces.

Tryghed og sikkerhed:

  • Der skal optages 300 flere politistuderende i 2018 og 2019. Politiet får igen politiheste, som blandt andet skal bruges til at patruljere i turistområder.
  • Bedre faciliteter til personalet, der varetager grænsekontrol, samt nummerpladekontrol ved samtlige grænseovergange på den dansk-tyske grænse.

Skat:

  • Udligningsskatten på udbetalinger fra pensionsopsparing fjernes. Skatten på fri telefon og internet fjernes. Boligjobordning gøres permanent - både til håndværkere og serviceydelser som rengøring.

Infrastruktur:

  • Udvidelse af motorvejen på Vestfyn. Takstnedsættelse på Storebælt. Fremskudt havn ved Tårs og en udvidelse af Søby Havn.
  • Hastighedsopgraderinger til 90 kilometer i timen og 130 kilometer i timen på udvalgte landeveje og motorvejsstrækninger.

Skattevæsnet:

  • Genopbygning og styrkelse af skattevæsnet med 1000 flere medarbejdere i Skat. Styrket toldkontrol.

Arbejdsmarked:

  • Styrket politiindsats for at sikre ordnede forhold på transportområdet. Parkeringsrestriktioner på statslige rastepladser, så særligt udenlandske lastbiler ikke parkerer der.

Uddannelse:

  • Der skæres 270 millioner kroner på erhvervsuddannelserne, men der oprettes også en kvalitetspulje på 170 millioner kroner til dem. Øget tilskud til frie grundskoler, der tager socialt ansvar.

/ritzau/

 

Cannabisselskab om tilladelse: ”Vi har arbejdet dag og nat for at blive klar” 

Seruminstituttet mangler næsten 400 mio 

Finanslov: Flere penge til ældre, sundhed og politi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også