MedWatch

Vækstudspil skal gøre det nemmere at rejse kapital

Et nyt erhvervsudspil fra regeringen skal blandt andet styrke landets iværksætterkultur ved at gøre det nemmere at hente risikovillig kapital til små og mellemstore, unoterede virksomheder. 30 mio. kr. øremærkes til kommende vækstplan for life science.

Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Regeringen har onsdag formiddag præsenteret et erhvervs- og iværksætterudspil, der indeholder 22 initiativer til at styrke landets små og mellemstore virksomheder.

Med planen følger 800 mio. kr. i 2018 og samlet 12 mia. kr frem mod 2025, der blandt andet skal gå til initiativer, der understøtter landets iværksætter- og aktiekultur.

Regeringen ønsker at styrke de mange nye og mindre virksomheder, som skal være med til at skabe fremtidens vækst og arbejdspladser. Med udspillet giver vi de små og mellemstore virksomheder bedre mulighed for at rejse kapital til at vokse sig store, og vi investerer i digitaliseringen, så danske virksomheder bliver digitale frontløbere," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Udspillet indeholder blandt andet et forslag om en særlig aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i aktier, ligesom et nyt investorfradrag skal gøre det nemmere for små og mellemstore unoterede virksomheder at skaffe risikovillig kapital.

Fradraget betyder konkret, at investorer får mulighed for at fradrage halvdelen af investeringer på op til 200.000 kr i små og mellemstore unoterede virksomheder. Fra 2023 stiger grænsen til 400.000 kr.

Samtidig lempes reglerne for tildeling af medarbejderaktier i form af aktier eller købe- og tegningsretter til aktier, der fremover kan udgøre op til 20 pct. af lønnen, hvis regeringen finder opbakning til sit forslag. For virksomheder, der beskæftiger under 50 personer og har en årlig omsætning eller årlig balance under 10 mio. euro, foreslår regeringen at hæve grænsen for medarbejderaktier til 100 pct. af lønnen.

Det skal ifølge regeringen dæmme op for, at nye virksomheder ofte har svært ved at udbetale en løn, der kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Forskerordning forlænges

Yderligere ønsker regeringen at understøtte virksomhedernes mulighed for rekruttering ved at udvide forskerskatteordningen fra fem til syv år.

Det vil gøre det muligt for højtuddannet, udenlandsk arbejdskraft at kunne arbejde længere i Danmark under den gunstige ordning, der sikrer den ansatte en lavere beskatning.

Forslaget kan finansieres ved at forhøje beskatningen med 1 pct.-point fra 26 til 27 pct.

30 mio. kr. til kommende vækstplan

Af udspillet fremgår det desuden, at regeringen senere i år vil lancere sin vækstplan for life science på baggrund af anbefalingerne fra vækstteamet.

Vækstplanen har som mål at forbedre rammevilkårene for life science-branchen, og finansieres med 30 mio. kr. årligt.

Forsiden lige nu

Omstridt parallelimportør går konkurs

Parallelimportøren Europharma, der to gange i 2017 blev suspenderet af Lægemiddelstyrelsen, er gået konkurs. Selskabet har erkendt, at et varelager for 50 mio. kr. er usælgeligt.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier