MedWatch

Carlsbergfondet støtter forskning i personlig medicin

Med en bevilling på 15 mio. kr. ønsker Carlsbergfondet at belyse de etiske, juridiske og organisatoriske udfordringer ved mere personaliseret behandling.

"Vi er glade for at kunne støtte et projekt, der vil bidrage med ny vigtig viden, som kan gøre os bedre i stand til at håndtere etiske aspekter på en proaktiv snarere end en reaktiv måde, ” siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher. Foto: Polfoto/Anita Graversen

Går det ud over etikken, når sundhedsvæsnet i langt højere grad tager udgangspunkt i den enkelte patients data for at kunne skræddersy fremtidens behandling?

Det søger et nyt forskningsprojekt - kaldet Personalized Medicine in the Welfare State - at undersøge med hjælpe fra blandt andre Carlsbergfondet, der har bevilget 15 mio. kr. til forskningen.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

”Der er behov for at undersøge, hvordan industriens repræsentanter, sundhedsvæsenets administratorer, læger, forskere og patienter oplever de nye muligheder for genetisk information, og hvordan de opererer i et felt, hvor meget er muligt og meget stadig kun i sin vorden. Selvom personlig medicin i udgangspunktet er målrettet det enkelte individ, skabes den på baggrund af eller i relation til et kollektiv – for eksempel art, slægt, referencegenom, nationalt fællesskab, sundhedsvæsen eller velfærdsstat. Projektet undersøger, hvordan det personlige forstås, og hvilke kollektiver, som er impliceret i det personlige. Derfor hedder projektet ”me in we,” siger Mette Nordahl Svendsen.

Personlig medicin er krumtap i udvikling af fremtidens kræftmidler

Personlig Medicin på Finansloven

Udviklingen af lægemidler, der til behandling af patientgrupper med mere tydeligt definerede karakteristika, er i stigende vækst, og fra dansk politisk side afsatte regeringen og Danske Regioner ved årsskiftet en national plan for personlig medicin, som på Finansloven blev fulgt op med 100 mio. kr. over de næste fire år.

"Lægerne skal blive skarpere på de dybereliggende årsager til sygdomme som f.eks. de genetiske mutationer. Udviklingen stiller samtidig vigtige etiske spørgsmål. Hvad ønsker vi hver især at vide om vores eventuelle fremtidige sygdomme? Derfor er det glædeligt, at der nu afsættes midler til netop at dykke ned i det område," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Carlsbergfondet er et af verdens ældste erhvervsdrivende fonde, der blandt andet har som mål at støtte grundvidenskabelig forskning inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora gennem samfundsgavnlige uddelinger.

Carlsbergfondet står i spidsen for Carlsberg Group og har majoriteten af stemmerne i virksomheden.

"Vi er glade for at kunne støtte et projekt, der vil bidrage med ny vigtig viden, som kan gøre os bedre i stand til at håndtere etiske aspekter på en proaktiv snarere end en reaktiv måde,” siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher.

Personlig medicin er krumtap i udvikling af fremtidens kræftmidler

København får gencenter til medicin lavet ud fra arvemasse

Forsiden lige nu

Genmab-boss om Darzalex-prognose: Der er potentiale for en opjustering

Genmab overraskede markedet med en prognose for salget af blockbusteren Darzalex, som ligger et godt stykke over analytikernes forventninger. Topchef Jan van de Winkel kalder skudsmålet realistisk, men mener også, at der er mulighed for, at selskabets forventninger kan blive hævet senere på året.

William Demant lander rekordstor omsætning og indtjening

Høreapparatskoncernen William Demant Holding kommer ud af 2017 med tocifret omsætningsvækst og vækst på bundlinjen. Topproduktet Oticon Opn leverer fortsat, men også koncernens kirurgiske division har klaret sig flot. Selskabet indfrier forventningerne og venter et endnu bedre 2018.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier