Hospitalsdirektører må søge egne stillinger

Fire hospitalsdirektører må søge deres egen stilling gennem et eksternt opslag, når deres hospitaler i Region Hovedstaden skal lægges sammen som led i ny spareplan.
Foto: Polfoto Katinka Hustad
Foto: Polfoto Katinka Hustad
AF JOHANNES HARTKOPF-MIKKELSEN

Rigshospitalet skal lægges sammen med Glostrup Hospital, og Herlev Hospital skal lægges sammen med Gentofte Hospital. Dermed bliver to hospitalsdirektører til overs, men Region Hovedstaden tager skridtet fuldt ud og slår de to nye stillinger som direktør for to sammenlagte hospitaler op eksternt.

”Der bliver tale om åbne stillingsopslag, som meget gerne skal gøre det muligt, at vi fra cirka årsskiftet har to hospitalsdirektører,” siger Sophie Hæstorp Andersen, formand for Region Hovedstaden, til MedWatch.

Så de fire eksisterende hospitalsdirektører skal ud og finde noget nyt?

”De skal ud og søge en stilling, hvis de gerne vil være chef for enten det nye Rigshospitalet-Glostrup eller det nye Herlev-Gentofte,” siger hun.

Sophie Hæstorp Andersen fortæller, at det er en politisk beslutning, at de nye direktører skal findes gennem et åbent opslag, men hun afviser, at beslutningen har noget at gøre med de sager om misbrug af forskningsmidler, der har verseret omkring både Rigshospitalet og Gentofte.

”Det synes jeg ikke, man kan sige. Vi synes faktisk bare, det mest reelle er at slå det åbent op. Så får man mulighed for at søge sin egen stilling og fortælle om, hvad det er, man er god til, og hvad man regner med, at man kan bidrage med til organisationen,” siger hun og tilføjer, at det ikke er en selvfølge, at man har lyst til at være direktør for et nyt, stort sammenlagt hospital, bare fordi man er direktør for et enkelt hospital i dag.

Underdirektører bliver i første omgang

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er det vigtigste, at der hurtigt kommer klarhed over situationen, så de nye direktører kan være med i processen med at inddrage medarbejdere, fagfolk og tilrettelægge, hvad der skal ske i fremtiden.

På hvert af de fire, nuværende hospitaler sidder der i dag to underdirektører, og ingen af disse skal ud og søge deres eget job i første omgang.

”De følger med ind i ledelsessammenlægningen,” siger Sophie Hæstorp Andersen og tilføjer, at der ikke er budgetteret med besparelser før 2016.

”Der er ikke tale om meget dyre prikkerunder. Vi har nogle personalepolitiske målsætninger om, hvordan man skal behandle medarbejderne, når man for eksempel pludselig bliver lagt sammen, og den forholder vi os til. Så den eneste undtagelse er direktørerne,” siger hun.

Planen er dog, at sammenlægningen skal give en besparelse på 65 mio. kr. i 2016 og 130 mio. årligt fra 2017. Derfor vil der bliver kigget på, hvordan man kan rationalisere.

”Der kan man ikke afvise, at man hen ad vejen finder steder, hvor der er dobbelt arbejde, dobbelt administration, eller hvor man vil hente noget ved at lægge to afdelinger sammen. Men det kræver altså lige et lidt større arbejde at finde frem til det, hvor medarbejdere og de faglige specialer skal inddrages.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også