HIV kan klippe og klistre i arvemassen

Aarhus Universitet har udviklet en teknologi, der bruger HIV-virus som et redskab i kampen mod arvelig sygdom.
Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten
Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten

Forskere på Aarhus Universitet har succesfuldt lavet viruspartikler om, så de, populært sagt, kan klippe og klistre i arvemassen på én gang. Det sker via biologiske processer. Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

”Nu kan vi på én og samme tid klippe den del af arvemassen væk, som er i stykker hos syge mennesker, og lappe det hul, der opstår i den genetiske information, som vi har fjernet fra cellen. Det nye er, at vi kan samle saks og lap under ét i HIV-partikler, og det er der ingen andre, som har gjort på denne måde," udtaler Jacob Giehm Mikkelsen, lektor i genetik på Aarhus Universitet, i meddelelsen.

Teknologien giver ifølge meddelelsen gode perspektiver for individuel behandling af både arvelige sygdomme og visse former for virusinfektioner.

Samtidig har forskerne udviklet en teknik, der øger sikkerheden ved klippe-processen, såkaldt 'gen-editering'.

”Tidligere har man overført genet for saksen til cellerne, og det er farligt, fordi cellen bliver ved med at producere sakse, der kan begynde at klippe ukontrolleret. Men fordi vi leverer saksen i form af et protein, så klipper den kun i nogle få timer, hvorefter den bliver nedbrudt. Og vi sørger for, at viruspartiklen også har et lille stykke DNA med sig til at lappe hullet," udtaler Jacob Giehm Mikkelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også