Fejl i opgørelse giver forkert billede af dødelighed blandt ældre

Tidligere har Statens Serum Institut oplyst, at der var overdødelighed blandt de ældste borgere i Danmark.
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
Af Ritzau

Der er ikke overdødelighed blandt borgere i Danmark over 85 år. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Tidligere har SSI ellers angivet, at overdødeligheden blandt de ældste i samfundet så ud til at være til stede, selv om dødeligheden var faldende i alle andre aldersgrupper.

Hos SSI har man undret sig over, hvad overdødeligheden kunne skyldes, eftersom den var faldende i alle andre aldersgrupper.

Men der er slet ikke nogen overdødelighed blandt de ældste, fortæller Bolette Søborg, som er overlæge og sektionsleder i SSI, i en pressemeddelelse onsdag.

”Vi er naturligvis glade for, at vi nu har fundet en del af forklaringen, og det betyder altså, at der ikke længere er overdødelighed blandt de ældste borgere,” siger hun til SSI’s hjemmeside.

Fejlen skyldes en ændret opgørelsesmetode for registrering af dødsfald i cpr-registret. 

”Vi fandt ud af det, fordi vi skulle trække tal ud til et andet projekt. Der så vi, at der var nogle meget gamle medborgere med i det udtræk, og at de alle sammen var døde inden for kort tid,” siger Bolette Søborg til Ritzau.

Ifølge SSI betyder det, at der siden uge fire er blevet registreret omkring 100 personer for mange nyligt døde om ugen i aldersgruppen.

Metoden blev taget i brug den 10. januar. Den rummer tre kriterier til at registrere, om en person er død. Heriblandt hvis borgeren er over 120 år.

”Det betyder for os, at vi skal lægge en ny strategi for, hvordan vi trækker tal ud fra cpr-registreret, så vi undgår at få de pågældende med,” siger Bolette Søborg til Ritzau.

Især aldersgrænsen betyder, at der er registreret en række forsinkede dødsfald, som SSI kalder det. Det skyldes, at personer med de cpr-numre ikke tidligere er registreret døde.

”Det korrigerede fald er nu i fin overensstemmelse med udviklingen i de andre aldersgrupper, som var tilbage på det forventede niveau tidligere på året,” lyder det fra Bolette Søborg på SSI’s hjemmeside.

De nyligt døde har indgået i statistikken uge for uge.

I den seneste tendensrapport fra SSI, som viser tendensen i udviklingen af smitte med corona og andre luftvejsinfektioner, var dødeligheden angivet som fortsat forhøjet. 

Her blev der peget på, at den forhøjede dødelighed særligt ses i aldersgruppen 85 år og derover. 

Siden uge fire i år har der efter opdagelsen af fejlregistreringen ikke været en overdødelighed i aldersgruppen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også