MedWatch

Studie: Gen udbredt i Sydasien øger risiko for alvorlig covid

Et særligt gen kan ifølge studie have haft en betydning for covid-risiko i Sydasien og nogle britiske områder.

Ifølge studiet øger genet, som 60 pct. med sydasiatisk baggrund har, risikoen for alvorlig covid. | Foto: Inquam Photos/REUTERS / X03608

Forskere mener at have fundet frem til et gen, der fordobler risikoen for lungesvigt og død ved covid-19.

Det viser et studie offentliggjort i tidsskriftet Nature Genetics. Det skriver det britiske medie BBC torsdag.

Omkring 60 procent af personer med sydasiatisk baggrund har genet. 15 procent med europæisk oprindelse har det.

"Selv om vi ikke kan ændre vores gener, så viser vores resultater, at personer med højrisikogenet i særlig grad kan få gavn af vaccination," siger professor og hovedforfatter til studiet James Davies ifølge BBC.

Davies er genforsker hos Oxford University. Han er tilknyttet Radcliffe Department of Medicine.

Han forklarer, at det er en sammenhæng af faktorer, der afgør hvor stor risikoen for alvorlig covid-19 er for den enkelte. Her har alder særligt stor betydning.

Studiet kan ifølge The Guardian være med til at forklare en del af den overdødelighed, som man har set i nogle britiske områder. Også på det indiske subkontinent kan genet have haft en betydning.

Nogle forskere, som ikke har været med til at udarbejde studiet, advarer dog mod at lægge for megen vægt på gener i forklaringen af overdødelighed.

Dels ønsker de yderligere undersøgelser af resultaterne. Yderligere mener de, at faktorer som adgang til lægebehandling er vigtigere at se på.

Nazrul Islam, som er tilknyttet Nuffield Department of Population Health på Oxford University, er en af de kritiske stemmer:

"Det vil (på baggrund af resultaterne) være nærliggende for politikere at sige: "Det er genetisk. Vi kan ikke gøre noget", siger han til The Guardian og understreger, at data skal efterprøves flere gange."

Storbritannien godkender som første land i verden coronapille

Modern mister førerposition i aktieindeks 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier