MedWatch

Usædvanligt mange småbørn får konstateret RS-virus

Høj forekomst af luftvejsvirussen RS-virus hos små børn kan ifølge læge hænge sammen med nedsat immunitet og udlandsrejser.

Hos Statens Serum Institut løber der for øjeblikket usædvanligt mange underretninger ind om RS-virus. | Foto: Jonas Olufson

Der er usædvanligt mange små børn, der får konstateret luftvejsinfektionen RS-virus i øjeblikket.

Alene i sidste uge blev der påvist 510 tilfælde, skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Det er usædvanligt, for RS-virus, eller bare RSV, er normalt noget, der florerer om vinteren.

"Det viser to ting: Dels at smitten lige nu kan være betydeligt mere udbredt end under den normale sæson om vinteren," siger Lasse Skafte Vestergaard, der er afdelingslæge hos SSI, og tilføjer:

"Dels at lægerne skal være særlig opmærksomme på RS-virus og sikre sig, at patienterne bliver testet, hvis de har symptomer på virussen."

Siden midten af maj er der konstateret 1734 tilfælde af RS-virus herhjemme.De fleste hos børn mellem ét og tre år.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor der er usædvanligt mange tilfælde af RS-virus i Danmark lige nu. Men det samme billede ses i flere andre lande.

"En mulig forklaring kan være, at det er en effekt af, at man for nylig har åbnet landet igen efter nedlukningen og restriktionerne under covid-19-epidemien," siger Lasse Skafte Vestergaard.

"Og at der derfor er flere, som rejser," tilføjer han.

Men han har også en anden mulig teori:

"Det kan også være, at der lige nu er mindre immunitet mod RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i vinters. Her så vi et kraftigt fald for både RS-virus og en række andre luftvejsinfektioner på grund af covid-19-restriktionerne og hygiejneforholdsreglerne, siger afdelingslægen.

Symptomerne på virusset starter sædvanligvis som en klassisk luftvejsinfektion. Næsen begynder at løbe, man får feber, og så udvikler det sig og går længere ned i lungerne, som kan gøre det svært for små børn at trække vejret.

Voksne bliver sjældent særligt hårdt ramt af virusset.

RSV er et stort interesseområde for en række medicinalselskaber, som arbejder på både medicin og vacciner mod virussen. Bavarian Nordic er en af dem, og høstede tidligere på ugen positive kliniske resultater for et fase 2-studie med en vaccine.

Bavarian: RSV-sats kan være nøglen til den gyldne port

Bavarian Nordic melder om positive resultater for RSV-vaccine i fase 2-forsøg

Pfizer starter fase 3-forsøg med vaccine mod RS-virus 

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier