Coronakrisen udløser stor ordrefremgang hos Linak

Stigende behov for hospitalssenge giver løft på 30 pct. i ordrerne hos Linak, men coronakrisen vil snart smitte negativt af, vurderer ejer Bent Jensen.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF NICOLAI RAASTRUP

Industrikoncernen Linak har modtaget markant flere ordrer på komponenter til hospitalssenge som følge af coronakrisen.

Det oplyser virksomhedens ejer, Bent Jensen, til Finans.

"Der bliver bestilt mange hospitalssenge rundt omkring. Der sidder vores komponenter på, så der har vi en stigning på 30 pct. vækst i vores ordrer til hospitalssenge lige nu," siger Bent Jensen.

Linak producerer elektriske motorer til bl.a. hæve-sænke-borde og hospitalssenge. Divisionen for komponenter til hospitalssenge omsatte sidste år for 900 mio. kr., og virksomheden har derudover et salg på 650 mio. kr. på andet medicinsk udstyr. Linak var bl.a. leverandør til senge, da Kina tidligere på året på 10 dage etablerede et nyt hospital med 1.000 senge til corona-patienter.

På Linaks andre områder, bl.a. moduler til skriveborde, er der foreløbig ingen ændringer som følge af coronakrisen. Men Bent Jensen forventer, at virksomheden snart vil mærke de negative konsekvenser af coronakrisen.

"I de andre områder tror vi, at vi vil se et fald. Det er ikke kommet endnu, men det kan ikke være rigtig andet. Så før eller senere vil vi se et fald," siger Bent Jensen.

Han er optaget af coronakrisens afsmitning på både kunder og leverandører.

"Vi er meget afhængige af komponenter fra rundtom i verden, så det er spændende," siger han.

Bent Jensen overtog i 1976 modvilligt familievirksomheden Linak, der dengang havde syv ansatte. Sidste år omsatte Linak for over 4 mia. kr. og har over 2.300 ansatte i 35 lande.

Bent Jensen har ikke et bud på, hvor meget coronakrisen kommer til at koste Linak.

"Vi kan slet ikke gætte på ret meget. Vi tager en uge ad gangen. Vi kan simpelthen ikke agere anderledes, for det hele går så hurtigt og mærkeligt," siger han.

Den sønderjyske virksomhed Abena, der bl.a. sælger ansigtsmasker, oplyste allerede i januar, at ordrerne på masker steg voldsomt. Ordrerne kom især fra sundhedsvæsenet, hjælpeorganisationer og virksomheder, men også fra kinesere, som havde opdaget firmaet på nettet.

En række virksomheder, der er involveret i salget af danske varer i udlandet, oplyser, at det især er sektorer som tøj og møbler og leverandører til bilindustrien, der for tiden har det hårdt.

Til gengæld er både eksporten og det hjemlige salg af fødevarer stort set uændret. Transportkoncernen Frode Laursen transporterer mange varer fra Europa til de danske supermarkeder, og her er aktiviteten fortsat normal, oplyser Thomas Corneliussen, direktør i Frode Laursen.

"Uanset den trælse situation, vi er i nu, er de varestrømme ikke væsentligt påvirkede af den situation, vi er i," siger Thomas Corneliussen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også