Årets life science-leder: ”At kunne holde hovedet koldt er en nøgleegenskab i vores branche”

Gode folk at sparre med, viljen til at skabe og modet til at træffe de svære beslutninger er vigtigt i en topleders dna, vurderer manden, der nu kan kalde sig årets life science-leder 2023.
Henrik Blou, adm. direktør i Gubra, er kåret som årets life science-leder 2023 | Foto: Gubra / Pr / Thomas Muus
Henrik Blou, adm. direktør i Gubra, er kåret som årets life science-leder 2023 | Foto: Gubra / Pr / Thomas Muus

I tider som nu, hvor meget forandres på kort tid, er evnen til at tænke klart og velovervejet, afgørende for succes. 

I hvert fald hvis man spørger Henrik Blou, der som adm. direktør på nu syvende år for biotek- og kontraktforskningsvirksomheden Gubra, i dag bliver kåret som årets life sciece-leder.

”At kunne holde hovedet koldt er simpelthen en nøgleegenskab i vores branche, og har man ikke den, tror jeg ikke, man holder til det,” siger Henrik Blou til MedWatch.

Kunstig intelligens, nye behandlinger, ændrede krav fra regulatoriske myndigheder, stigende konkurrence, krig, inflation, stigende renter og volatile markeder stiller alt sammen krav til den moderne topleders evne til hurtigt at agere, men uden at det sker overilet, og baseret på velovervejede analyser.

”Jeg har været i vores branche i en hel del år efterhånden, og man må bare sige, at tingene skifter utroligt hurtigt. Der kommer meget hurtigt forandringer ind fra siden, og i de situationer er det godt at have set en masse forskelligt tidligere, for det hjælper en med at navigere og holde hovedet koldt, når der er bølgegang,” siger den i dag 43-årige Henrik Blou.

Siden han 1. juni 2016 tiltrådte stillingen som adm. direktør for Gubra, er selskabet vokset markant på både top- og bundlinje, og antallet af medarbejdere nærmer sig de 200. 

Gubra laver kontraktforskning for nogle af verdens største biotek- og medicinalvirksomheder – under Henrik Blou har Gubra landet milliardaftaler med Bayer og Boehringer Ingelheim, samt udviklings- og servicekontrakter med Ferring og mange flere, og Gubra er blevet kåret som Gazelle-virksomhed otte år i træk. 

I et udfordret 2022 omsatte selskabet for 199 mio. kr. og landede et overskud på 4 mio. kr.

”Der er en enorm stor kraft og motivation i at være med til at skabe noget og at se det udvikle sig og blive til noget. For mig er det motoren i det hele,” siger Henrik Blou i dag på spørgsmålet om, hvad der driver ham som leder.

Et stærk team bag

Bag prisen Life science executive of the year står headhuntervirksomheden Albright Partners, der i marts udpegede et kandidatfelt på seks. Udover Henrik Blou bestod feltet af topcheferne fra Zealand Pharma, Ambu, Ferring Pharmaceuticals, Bristol Myers Squibb i Danmark og norske Nykode.

Opløbet var meget tæt, fortæller Henrik Brabrand, adm. direktør i Albright Partners Life Sciences, til MedWatch.

”Men til sidst skilte særlig to af de nominerede sig ud. Begge havde formået at øge innovationskraften i deres virksomheder markant, havde skabt en klar strategi og retning og samtidig sikret et bredt organisatorisk commitment i deres organisationer og fra andre interne og eksterne stakeholders,” fortæller Henrik Brabrand.

Han vil ikke nævne navnet på den anden tætte bejler til prisen, men begrunder valget af Henrik Blou med den afgørende rolle, Gubra-chefen har spillet ”i en perlerække af succeser for Gubra.”

”Top-ledere sidder i gennemsnit lige under fem år i stolen – Henrik har siddet i nu snart syv år som ceo for Gubra, og i næsten alle årene har han skabt kraftig vækst i både omsætning og profitabilitet. Det har han bl.a. gjort ved at sætte en klar retning, kommunikere tydeligt og samtidig inddrage, engagere og lytte til sine ledere og medarbejdere,” siger Henrik Brabrand.

Netop sine nærmere leder-kolleger og medarbejdere fremhæver Henrik Blou som en anden og meget afgørende nøgle til, at det meste lykkes for Henrik Blou og for Gubra i disse år.

Ny rolle efter børsnotering

Som den første danske kontraktforskningsorganisation ramte Gubra hovedbørsen i København den 30. marts.

En stor bedrift, vurderer Henrik Brabrand, set i lyset af, at noteringen er sket i en tid, hvor aktiemarkedet har været præget af en høj grad af volatilitet og negative historier.

Som direktør for et nu børsnoteret selskab bliver opgaverne for Henrik Blou på mange måder anderledes end tidligere, hvor det ikke i samme grad skulle indvie omverdenen i sine aktiviteter. 

Hvordan har du det personligt med nu at skulle være en mere kommunikerende, offentlig topchef?

”Det er et spændende element, synes jeg. Jeg tror egentlig, at det ligger godt til, hvor jeg er, og hvor vi er på vores rejse med Gubra. Jeg befinder mig fint med opgaven, og føler mig godt rustet til den,” siger Henrik Blou.

Kultur og kerneværdier forbliver intakte

I de nu snart otte år, den ingeniøruddannede Henrik Blou har været hos Gubra – før ceo-rollen var Henrik Blou forretningsdirektør i selskabet i syv måneder – har Gubra undergået mange forandringer. 

”Vi plejer at sige, at vi er en ny virksomhed hver niende måned. Vi har en lang historik for hele tiden at justere og forandre. Nu er vi et børsnoteret selskab – det er så endnu en forandring i rækken, som vi selvfølgelig skal finde ud af at omstille os til,” siger Henrik Blou.

Kulturen og kerneværdierne forbliver dog intakte forsikrer han. Det drejer sig blandt andet om en entreprenørånd og en dedikation til god videnskab. 

”Det, at arbejde med kultur og værdier, er en relativ abstrakt størrelse, men det er virkelig vigtigt, og det bliver det bliver det ved med at være. Vi skal drive en god forretning, og samtidigt skal vi skabe stærk forskning. De to ting skal vi ikke afvige fra. Det er kerneelementer i vores kultur,” siger Henrik Blou.

Ifølge Henrik Brabrand er Henrik Blou da også en leder, som har formået at skabe et klart ’why’ for sin organisation.

Henrik Blou har en lederstil, der sætter fokus på samarbejde og inddragelse, og han besidder desuden en exceptionel evne til at løse komplekse problemstillinger, lyder det.

Blandt de vigtigste opgaver for Henrik Blou bliver nu, vurderer Henrik Brabrand, at sikre en succesfuld eksekvering af den investeringsstrategi, som børsnoteringen har skabt fundamentet for – herunder at høste frugterne af virksomhedens bredere produktportefølje ved blandt andet at investere i udbygning af en organisation i USA og ved at videreudvikle projekter i selskabets egen portefølje af forskningsprogrammer. 

”Samtidig, skal Henrik sikre, at den nærhed til sin organisation, som han har skabt gennem de sidste syv år, samt følelsen af at man som enkeltstående medarbejder kan spore sit bidrag i virksomhedens succes, fastholdes,” analyserer headhunteren.

Med den nye investeringsstrategi vil virksomheden blive yderligere internationaliseret.

”Henrik vil derfor vil skulle navigere i øget kompleksitet og med større kulturelle og forretningsmæssige usikkerheder,” siger Henrik Brabrand.

Har ligget i kortene

Henrik Blou lader sig ikke kyse. Han er klar til opgaven, forsikrer han. 

Før han kom til Gubra var han adm. direktør i seks år for biotekselskabet Aros Pharma, ligesom han var medstifter af selskabet Mycoteq og i godt seks år var forretningsudvikler hos biotekselskabet EpiTherapeutics, som blev solgt til amerikanske Gilead Sciences. 

I dag sidder han i bestyrelsen for Dansk Biotek, og selvom han aldrig har lagt en egentlig karriereplan, har det nok altid ligget i kortene, at Henrik Blou skulle være leder.

”De valg, jeg har taget i forhold til jobs hen ad vejen, reflekterer nok, at det her med at være leder, er noget, der er faldet mig naturligt. Der er en fællesnævner, og det går vist langt tilbage, at ledergerningen er noget, jeg mere eller mindre bevidst har stræbt efter,” siger Henrik Blou.

Som leder skal man ville noget. Man skal have lyst til kontinuerligt at udvikle sig selv og sin virksomhed hen til nye steder. 

“Der er virkelig mange dygtige virksomheder og virkelig mange dygtige folk i vores branche. Hvis man står stille, så er man meget hurtigt overhalet, så man skal hele tiden stille større krav til sig selv og sit team for vedvarende at være en relevant del af gamet,” siger Henrik Blou.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også