Jørgen Buus Lassen er død

Jørgen Drejer skriver mindeord om Jørgen Buus Lassen, forhenværende. adm. direktør i Neurosearch, der er død i en alder af 85 år.
Jørgen Buus Lassen, her fotograferet i 2004, er død. | Foto: /Ritzau Scanpix/Mogens Ladegaard
Jørgen Buus Lassen, her fotograferet i 2004, er død. | Foto: /Ritzau Scanpix/Mogens Ladegaard
AF JØRGEN DREJER, ADM. DIREKTØR, SANIONA

Jørgen Buus Lassen, forhenværende adm. direktør i Neurosearch, er død i en alder af 85 år.

Jørgen Buus Lassens enestående karriere indenfor dansk lægemiddelforskning og udvikling startede efter en dyrlægeuddannelse og akademisk forskerkarriere med ansættelse i medicinalvirksomheden Ferrosan i 1958.

Blandt mange videnskabelige gennembrud var udviklingen af lægemidlet Seroxat (paroxetin), der havde en helt ny måde at behandle depression på. Paroxetin blev et af verdenshistoriens største lægemidler med et topsalg på mere end 20 mia. kr.

Jørgen Buus Lassen og hans forskerteam stod for lægemiddelinnovation af verdensklasse, men også for en helt ny forretningsmodel til finansiering af lægemiddelforskning og udvikling baseret på licensaftaler med store internationale medicinalselskaber. Forskningen på Ferrosan skulle være selvfinansierende, og dette lykkedes gennem en lang række licensaftaler med store internationale medicinalselskaber.

Jørgen Buus Lassen bliver af de fleste betragtet som "faderen til dansk biotekindustri," da han sammen med bl.a. Asger Aamund i 1989 stiftede Danmarks første biotekselskab, Neurosearch, hvilket senere banede vejen for, at en af de største biotek-erhvervsklynger i Europa blev etableret i Danmark.

Han var også selv medstifter af en række biotekselskaber, bl.a. spinout-selskabet Nsgene og Bavarian Nordic. Han påtog sig også bestyrelseformandsposten i en række nystartede biotekselskaber, bl.a. Zealand Pharma.

Jørgen Buus Lassen har modtaget en række priser for sine bedrifter i relation til dansk biotek, bl.a. Biotech Builders' prestigefulde pris, og han blev senere sammen med Asger Aamund nomineret til "Den danske ledelseskanon" (Mandag Morgen, DI mfl.) for en af de største ledelsesbedrifter i Danmark i perioden 1945-2005.

I indstillingen skrev Florian Schönharting bl.a.: "Trods et nærmest totalt manglende venturemarked i Europa klarede de dygtige neuroforskere sig via kommercielle samarbejdspartnere og et par loyale pensionskasser frem til den banebrydende og succesfulde børsnotering i 1996, som kom til at give det finansielle startskud for den bioteknologiske branche i Danmark… Med andre ord går Neurosearchs betydning langt ud over den selskabsspecifikke bedrift og kan med rette betegnes som den danske bioteknologi-branches fader."

Biotekbranchen har i dag mange flere idérige og initiativrige forskere ansat inden for næsten alle fagområder end den danske veletablerede lægemiddelindustri. Denne biotekindustri har formået at samarbejde med danske såvel som udenlandske universiteter og bidrager derfor betydeligt til Danmarks bruttonationalprodukt.

Gennem Neurosearchs 20-årige historie fortsatte Jørgen Buus Lassen med at videreudvikle den kreative, innovative og effektive lægemiddelforskning og lykkedes med at indgå yderligere mere end et dusin banebrydende forsknings- og licensaftaler med de største globale lægemiddelselskaber.

Den største aftale var med Glaxo, som med en aftale til mere end 200 mio. kr. upfront og finansiering af mere end 100 Neurosearch-forskere i fem år blev en af de største forskningsaftaler i lægemiddelindustrien.  

Jørgen Buus Lassen var en enestående forsker, iværksætter og leder. Han havde ordet i sin magt, var inspirerende og vedholdende. Han var vellidt af alle, lyttede til alle, udviste tillid og uddelegerede ansvar i en fin balance mellem frihed og rammer. Han leverede dermed nøglen til at opbygge et enestående idérigt og produktivt forskningsmiljø.

Dette bliver også i fremtiden brændstoffet for Danmarks førende erhvervsindustri: Biotek- og lægemiddelbranchen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også