Dansker med på forreste række til gearskifte i milliard-koncern

William Demants tidligere finansdirektør Stefan Ingildsen blev hentet til stor tysk koncern for at gennemføre en børsnotering, men sådan skulle det ikke gå.
Foto: Ottobock PR
Foto: Ottobock PR

Det var muligheden for at gennemføre en børsnotering, der trak i William Demants tidligere finansdirektør Stefan Ingildsen, da han i 2016 skiftede fra den danske høregigant på Kongebakken i Smørum til life science-koncernen Ottobock Healthcare i den lille by Duderstadt.

Den familiedrevne proteseproducent, verdens største af slagsen, var med omkring 100 år på bagen nemlig klar til at gå nye veje.

Planerne lød dengang på en børsnotering – formodentlig i jubilæumsåret 2019. Men sådan gik det ikke.

I juni købte den store svenske private equity-fund EQT sig nemlig ind i Ottobock Healtcare, hvor det overtog 20 pct. af selskabet, og dermed var planerne om børsnotering lagt på hylden. I hvert fald i et stykke tid.

”Det var jo en stor ændring, at det blev besluttet at sælge 20 pct. af virksomheden i stedet for at gå efter en børsnotering på den korte bane. Det havde jeg under rekrutteringsfasen ikke lige set komme, men det er jo ikke usædvanligt for en virksomhed at køre et dual track-forløb. Heldigvis har salget til en PE-fond været en utrolig spændende proces at være med til, for vi har haft et betydeligt antal interesserede købere fra hele verden, så det har været et meget omfattende og udfordrende forløb,” siger Stefan Ingildsen til MedWatch.

Der ligger ikke nogen klare meldinger om, hvor længe børsnoteringen er udsat, og det er heller ikke noget, som Stefan Ingildsen kan kommentere. Et muligt fingerpeg kan dog findes i en pressemeddelelse fra selskabet, hvor der står, at Ottobock Healthcare sammen med EQT de næste fem til syv år vil arbejde for at øge værdien i virksomheden.

En hollandsk allieret

Stefan Ingildsen er fortsat bosat i Danmark med sin familie og pendler til Duderstadt, som ligger lidt syd for Hannover. Og det arrangement skal stadig fortsætte, men da planerne for salget af de 20 pct. af aktierne i foråret tog til, blev den intense tyskundervisning sat på pause.

”Ottobock er en international virksomhed, så du kan godt klare dig med engelsk. Hvilket jo både kan være en fordel, og en ulempe. Jeg har lært meget fra den private undervisning, jeg har haft, men jeg er ikke på et niveau, hvor jeg kan lave forretningsmøder på tysk endnu,” siger Stefan Ingildsen.

Han er dog ikke den eneste udlænding på toppen i virksomheden. Han har haft et tæt samarbejde med sin forgænger, hollænderen Harry Wertz, der var med til at rekruttere Stefan Ingildsen og føre ham ind i healthcare-virksomheden, hvor han i forbindelse med ansættelsen af den danske finansdirektør tiltrådte som adm. direktør.

”Harry har boet i Tyskland i mange år, og lever som tysker i dag, men der er mange ligheder mellem danskeres og hollænderes måde at anskue tingene på. Vi er nok mere uformelle end tyskerne og er også mere vant til at invitere medarbejderne med ind i de forskellige virksomhedsdrøftelser. Så derfor arbejder vi også godt sammen,” fortæller Stefan Ingildsen.

Fra januar 2018 rykker Harry Wertz dog til en ny stilling som direktør i holdingselskabet bag Ottobock-koncernen.

Lukker outsidere ind

At en kolos som Harry Wertz skifter kurs efter 30 år i virksomheden er symptomatisk for den udvikling, som familieforetagendet Ottobock er ved at gennemgå.

For der kommer snart flere outsidere ind i Ottobock Healthcare, når ejerfamilien, Näder, gennemfører et generationsskifte. Mest nærliggende for Stefan Ingildsen er det, at der kommer en ny adm. direktør ind i Ottobock Healthcare. Hans navn er Oliver Scheel, og han har ledet life science-afdelingen af konsulenthuset A.T Kearney i flere år.

”Det er et utrolig spændende tidspunkt at komme ind på. Lige nu er vi i gang med at gå fra at være en 100 pct. familieejet og familiedrevet virksomhed til at lukke en private equity fond og en udefrakommende direktør ind. Så der er tale om et stort kulturskift i virksomheden,” siger Stefan Ingildsen og tilføjer:

”Det er jeg jo også selv en del af, selvom det  ikke var base case, da jeg blev ansat. Men min baggrund inden for kapitalforvaltning og aktieanalyse gør, at jeg 100 pct.  forstår og anerkender både tankesæt og bevæggrunde hos en PE-fond.”

Vækst med respekt for værdierne

Ottobock Healthcare blev i foråret vurderet til at være omkring 3 mia. euro (omkring 24 mia. kr.) værd, så en 20 pct. andel af virksomheden ligger i omkring 250 mio. euro. Det blev ikke oplyst, hvor mange penge, EQT mere præcist postede i virksomheden.

”Man må gå ud fra, at EQT gerne vil have noget igen for deres investering, så selskabet skal blive endnu mere værd. Også med henblik på en eventuel børsnotering på et senere tidspunkt. På nuværende tidspunkt er det en vækstcase, og selskabet har også en solid indtjening, men vi kan garanteret også blive bedre,” siger Stefan Ingildsen.

Og EQT har da også god erfaring med selskaber af Ottobocks størrelse. For med investeringer i selskaber som tyske Sivantos og danske Fertin Pharma er fonden vant til at optimere strukturen i de virksomheder, som de poster penge i.

Eksempelvis er det i Ottobock nærliggende at kigge på, hvordan man optimerer både organisationens effektivitet og salget, da selskabet har en global organisation, som er dyr at drive.

”Hvor der historisk set kan have været flere forskellige agendaer i selskabet, så kommer EQT ind med et meget klart fokus på vækst og indtjening. Her bliver udfordringen selvfølgelig at gøre det med respekt for familieværdierne, som har været med til at gøre selskabet så velrenommeret. Så dem skal der holdes fast i dér, hvor det giver mening. Vi skal have det bedste med fra de to verdener, men heldigvis har EQT stor erfaring med at investere i familievirksomheder,” siger Stefan Ingildsen.

Ottobock Healthcare havde i 2015 en omsætning på 847,7 mio. euro (cirka 6,3 mia. kr.) og opererede i mere end 50 lande.  Til sammenligning havde den nærmeste konkurrent, Össur et salg på 483 mio. dollars (omkring 3 mia. kr.) i samme år.

 Børsnotering lokkede tidligere WDH-direktør til Tyskland

 Össur-konkurrent planlægger frasalg før børsnotering

 Tidligere WDH-direktør til tysk rehab-kæmpe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også