IBM's digitale læge kommer til Danmark

Folkene bag IBM's digitale sundhedssatsning har flere gange udtrykt et ønske om at samarbejde med de danske hospitaler, og det er nu lykkedes på Riget.
Foto: IBM/PR
Foto: IBM/PR

Den første oktober vil Rigshospitalet indlede et pilotprojekt med teknologiselskabet IBM's kunstige, kognitive intelligens, Watson. Det skriver Politiken.

Samarbejdet mellem Riget og IBM kommer til at foregå på hospitalets kræftafdeling, hvor man vil teste teknologiens evner inden for behandling af lungekræft, brystkræft og kræft i mave-tarm-systemet. Anders Quitzau, innovationschefen hos IBM Danmark, er glad for den nye samarbejdsaftale, der er den første af sin slags mellem et dansk hospital og Watson-teknologien, da Danmark er et attraktivt land for denne type testprojekt.

”Danmark har allerede den digitale infrastruktur, patientdata i verdensklasse, dygtige fagfolk på området og en veludviklet teknologibranche. Hvis man får skabt et økosystem mellem forskning, hospitaler og teknologivirksomheder, vil Danmark snuppe førertrøjen. Både hvad angår levetid og overlevelsesrate på kræftområdet, men også i et vækstperspektiv,” siger Anders Quitzau til Politiken.

Der vil sandsynligvis gå 3-5 år, før Watson eventuelt vil kunne rykke ind som et permanent værktøj på Riget, men indtil da glæder lægerne sig over deres nye legetøj. Leif Panduro Jensen, lederen af Finsencentret, hvor man blandt andet arbejder med kræftpatienter, peger på en række fordele med Watson teknologien. Blandt ser han det som potentielt stærkt værktøj til at tackle det stigende antal af patienter og de stadig mere komplekse behandlingsmuligheder, samt et vigtigt læringsværktøj for de unge læger, der er under uddannelse.

Ideen med Watson er, at den skal assistere lægerne til at finde frem til bedste egnede behandling til deres patienter. For hvor en gennemsnitlig læge kan læse cirka 23 videnskabelige artikler på en måned, så kan Watson pløje sig igennem 800 mio. siders lægejournaler i sekundet. Den har derfor et langt større overblik over de tilgængelige kliniske data og mulige behandlinger.

 ”Omkring år 2020 vil de fleste eksperter have en kognitiv assistent”

 Finland og IBM går sammen om at udvikle sundhedssatsning

 IBM’s Watson skal hjælpe norske kræftambitioner på vej 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også