Ny GPS skal vise fødslens vej

En nyudviklet føde-GPS er en del af ”fremtidens fødemiljø”, der tirsdag blev præsenteret på Regionshospitalet i Herning. Den ny fødestue indeholder flere nye teknologiske løsninger.
Foto: Regionshospitalet i Herning
Foto: Regionshospitalet i Herning

Meget symbolsk blev fremtidens fødestue på regionshospitalet i Herning præsenteret tirsdag aften – ni måneder efter den første ideworkshop til fødestuen blev afholdt.

Og udover indretningen, der minder mest om en kombineret dagligstue og wellnesscenter, er der også flere nye teknologiske løsninger i rummet, der skal skabe ro og tryghed hos de fødende. Blandt andet kan der skydes kæmpe naturbilleder op på væggene, som det fødende par selv vælger.

Naturen kommer ind på fødestuen

Billederne er taget af naturfotograf Morten Hilmer, og hvis man gerne vil føde i en skov, kan man vælge det, eller hvis man er mere til sne på grenene, er det også en mulighed. Det handler om at skabe en atmosfære, der giver ro, og hvor den fødende sammen med partneren selv kan designe miljø, lys og lyd via en tablet, fortæller civilingeniør Esben Skouboejer, der ejer virksomheden Electrotexture Lab, og som står bag løsningen.

"Det er en rumlig oplevelse, hvor lyd og lys hænger sammen, så man snakker om en atmosfære. Den tekniske løsning er ikke så interessant, det er det at tænke rummet mediearkitektonisk, der er det svære, og det er derfor, det ikke er gjort før. Der er nogle, der sidder og laver lys, nogle der laver lyd og nogle der laver produktion hver for sig, men vi har samlet det, og det er dét, der gør det unikt," siger Esben Skouboe.

Mere information undervejs

Electrotexture Lab har derudover også udviklet en såkaldt føde-GPS, der fungerer som et udvidet partogram. GPS’en er inspireret af Esben Skouboes egen oplevelse på regionshospitalet i Herning, da han i juli blev far.

”Jordemødrene var rigtig gode til at holde mig opdateret undervejs, og jeg kunne følge et partogram, og det var jeg egentlig glad for. Men så kom jeg til at tale med jordemødrene bagefter, og de sagde, at det egentlig ikke var noget, man typisk gjorde. Det var kun fordi, jeg havde vist et ekstra ønske for det,” siger Esben Skouboe.

Klyngesamarbejdet MedTech Innovation Center (MTIC) og jordemødrene fra Hospitalsenheden Vest i Herning holdt i starten af udviklingsforløbet flere workshops for at brainstorme på den ny fødestue. Her ønskede flere mænd, at der var bedre information om fødslens ”vej”.

”Vi har ikke en faglig dansk tradition for at fortælle om tidsaspektet i en fødsel. Vi pakker vi det lidt ind og siger, ”det går fremad, som det skal”. En mand fra workshoppen fortalte, at man til sammenligning aldrig kunne drømme om at sætte nogle soldater ud at løbe og så sige til dem, at nu skal I bare løbe, I ved ikke i hvor lang tid, eller hvor mange timer, men I skal bare løbe. Det gjorde, at vi blev nødt til at prøve at tænke lidt anderledes og se om vi kunne finde nye muligheder,” siger Henriette Svenstrup, kvalitets- og udviklingsjordemoder på Hospitalsenheden Vest i Herning.

Vejen til slutdestinationen

GPS'en er en del af den tablet, som det fødende par bruger til at programmere billede og lyd i rummet. Undervejs i forløbet kan faren taste informationer om fødslen ind.

”Alle folk kender en GPS. De ved, at hvis man skal fra Herning til Hamborg, så taster man destinationen ind, og man får et estimeret ankomsttidspunkt. Men til gengæld ved man også, at hvis der er kødannelse nede omkring Vejle, så rykker tiden sig, og hvis man trykker på speederen, så rykker tiden sig også. Det udløser en masse snakke under fødslen,” siger Henriette Svenstrup og fortæller, at GPS’en også er med til at involvere faren på en anden måde end 'bare' at holde i hånd eller hente vand."

Esben Skouboe håber, at også andre hospitaler vil tage GPS’en og ”atmosfære”-løsningen til sig, efter fødestuen præsenteres senere i dag tirsdag.

 Nordjysk klynge hjælper genoptræningsrobot til verden

 Kommuner mere modne til velfærdsteknologi

 Sundhedshotspot gør sit indtog i Horsens  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også