Fynske KOL-patienter møder sygeplejersken online

Sygeplejerskerne i Faaborg-Midtfyn Kommune skal fremover, som et del af et nyt projekt, foretage deres besøg hos en gruppe KOL-patienter online.
Foto: BO SVANE, Polfoto
Foto: BO SVANE, Polfoto

I et nyt projekt er der på en gang kommet længere afstand mellem KOL-patienterne og sygeplejerskerne i Faaborg-Midtfyn Kommune, men samtidig er de også kommet tættere. Det skyldes, at store dele af patienternes kontakt med sygeplejerskerne foregår som online-dialog.

Projektet fungerer i al sin enkelhed ved, at 15 KOL-patienterne skal mødes med sygeplejerskerne over nettet i stedet for de traditionelle fysiske besøg. To af målene for projektet, der er sat i gang af de lokale KOL-netværk og it-virksomheden KMD, er at reducere indlæggelsesdagene og opnå en øget livskvalitet hos patienterne.

”Invester før det sker. Det er et af de centrale omdrejningspunkter for vores projekt, hvor vi blandt andet har valgt at inddrage KOL-ramte borgere, som normalt ikke er en del af vores behandling. Vi kan se, at der er meget at hente, hvis vi bliver bedre til at fange tingene tidligere og dermed kan være med til at forhindre indlæggelser til gavn for både livskvalitet og kommunens økonomi,” udtaler Michael Bech Petersen, udviklingskonsulent i Pleje og omsorg i Faaborg-Midtfyn Kommune, i en pressemeddelelse.

Kan blive en permanent løsning

De 15 KOL-ramte borgere skal benytte værktøjet KMD Viva i deres dialog med kommunens sygepleje til og med august. Gruppen består både af patienter, der normalt modtager besøg fra sygeplejen og patienter, som ikke modtager besøg. Her vil en del af de normale besøg blive omlagt til online besøg.

”Det giver rigtig god mening at nå ud til de mindre dårlige KOL-borgere, da de også kan have rigtig god gavn af information om deres sygdom og medicinen, træningsvejledning, ernæringsvejledning osv. I sidste ende kan en tidlig indsats være med til at give borgeren en større livskvalitet og forhindre unødvendige genindlæggelser,” udtaler Ruth Low, der er KOL-sygeplejerske, i meddelelsen.

It-virksomheden KMD, der har udviklet teknikken KMD Viva, har oplevet et godt samarbejde med kommunen.

”Vi oplever en helt fantastisk og meget engageret tilgang fra kommunen. Al erfaring viser jo, at meget handler om teknik men det meste om mennesker, hvis man skal have succes med et projekt som det her. I KMD er vi rigtig glade for samarbejdet med Faaborg-Midtfyn, og det bliver spændende at se, hvor langt vi kan nå i projektperioden,” udtaler projektleder Sigurd Saaby Mehlum fra KMD.

Allerede nu har erfaringerne fra projektet givet grobund for optimisme og perspektiver for et permanent tilbud.

”Så snart den første hurdle med at være sammen over nettet er overvundet, så er det et rigtigt glimrende værktøj. Jeg kan sagtens se, at det er noget, vi kan bruge på den længere bane. Og ikke kun på KOL-området men også til andre grupper af borgere,” udtalerer Ruth Low i pressemeddelelsen.

 Ny KOL-medicin får generelt tilskud

 To ud af tre siger ja tak til telemedicin

 Regioner håber på national KOL-kuffert 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også