Philips falder efter underskud og midlertidigt stop for salget af søvnapnømaskiner i USA

Den seneste tilbagekaldelse af søvnapnøapparater skyldes, at FDA har advaret om, at apparaterne risikerer at overophede. FDA har fået flere indberetninger om brand, røg og forbrændinger fra patienter.
Ud over søvnapparaterne meddelte Philips også i december sidste år, at man ville tilbagetrække MR-scannere på grund af eksplosionsfare. | Foto: Philips/PR
Ud over søvnapparaterne meddelte Philips også i december sidste år, at man ville tilbagetrække MR-scannere på grund af eksplosionsfare. | Foto: Philips/PR
af marketwire

Philips falder på børsen i Amsterdam mandag 5 pct. efter selskabets regnskab for fjerde kvartal og nyheden om, at det sætter sit salg af søvnapnøapparater i USA på pause efter flere produkttilbagekaldelser.

Aktien falder 5 pct. til 20 euro.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Medicokoncernen kom ud af 2023 med et underskud på 463 mio. euro, svarende til 3451 mio. kr. Det er dog bedre end året forinden, hvor Philips havde et underskud på 1600 mio. euro.

”Selvom der stadig ligger en del arbejde foran os, så har vores fremskridt sidste år lagt et solidt fundament for bæredygtige resultater, siger Roy Jakobs, der er adm. direktør, ifølge AFP.

Underskuddet i 2023 skyldes, at selskabet har været ramt af flere produkttilbagekaldelser de seneste år på deres apparater, der bruges til at behandle patienter med søvnapnø.

På tre år er der blevet indgivet 270 indberetninger til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om maskinerne.

I 2021 tilbagekaldte Philips første gang søvnapnøapparaterne, efter at flere brugere oplevede at blive kvalt i skum fra maskinerne.

Ud over det store underskud i 2022 førte tilbagekaldelsen også til, at flere tusinde medarbejdere blev afskediget.

Den seneste tilbagekaldelse skyldes, at FDA i november advarede om, at apparaterne risikerer at overophede. FDA har fået flere indberetninger om brand, røg og forbrændinger fra patienter, der bruger Philips’ apparater.

Philips har derfor også hensat 363 mio. euro i fjerde kvartal til forlig, hvor selskabet stadig afventer en dommerkendelse.

Selskabet har også meddelt, at man stopper salget af apparaterne i USA, indtil visse betingelser er blevet godkendt, men at man fortsat hjælper brugere med for eksempel at reparere ødelagte maskiner.

Roy Jakobs sagde sidste år, at han forventede, at Philips kommer til at skulle håndtere sager om søvnmaskinerne de næste syv år. Det skriver Bloomberg News.

Ud over søvnapparaterne meddelte Philips også i december sidste år, at man ville tilbagetrække MR-scannere på grund af eksplosionsfare.

Philips regner i år med en omsætningsvækst på 3-5 pct. og en justeret driftsmargin, EBITA, på 11-11,5 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også