Qufora forventer fransk godkendelse i 2022 – og så starter jagten på millionforretningen

FRANKRIG STEMMER: En aldrende fransk befolkning og ulmende åbenhed for behandling i eget hjem har sat et intenst arbejde i gang hos medicoselskabet Qufora, der skal ramme en omsætning i landet på 20-40 mio. kr. indenfor nærmeste fremtid. ”Frankrig er vores største uopdyrkede nærmarked,” siger adm. direktør.
”Der er ganske simpelt ikke andre markeder, vi hellere vil investere i end Frankrig,” konstaterer adm. direktør i Qofura, Lena Ehmsen Lachenmeier. (ARKIV) | Foto: Qufora / PR
”Der er ganske simpelt ikke andre markeder, vi hellere vil investere i end Frankrig,” konstaterer adm. direktør i Qofura, Lena Ehmsen Lachenmeier. (ARKIV) | Foto: Qufora / PR
AF PETER THOMSEN, WATCH MEDIERS EU-KORRESPONDENT

BRUXELLES – Markedet for at sikre mere selvstændighed i alderdommen for millioner af franskmænd skal på få år gå fra en underskudsforretning til et stærkt vækstben.

Sådan lyder meldingen det danske medicoselskab Qufora, hvor man i disse år har sat stærkt ind på markedet mod syd.

”Frankrig er vores største uopdyrkede nærmarked, så hvis vi skal sætte et bredere aftryk i Europa, er det et vigtigt sted at komme ind,” siger adm. direktør Lena Ehmsen Lachenmeier til MedWatch.

Begrundelsen fra hovedkontoret i Allerød går på, at det franske marked efter et længere tilløb i dag er modnet til at være modtageligt for nye sundhedsteknologier til selvhjælp – herunder behandlingen af tarmlidelser, som f.eks. kronisk forstoppelse.

Derfor har Qufora over de seneste 12 måneder arbejdet med at blive klar til at søge om at blive refusionsberettiget på det franske marked.

”Det næste år skal så gå med at være i dialog med de franske sundhedsmyndigheder, hvor vi håber at få den afgørende godkendelse sidst på året,” siger direktøren, der dog allerede forventer en solid indtægtsstrøm.

”Vi tror på, at det kommer til at gå lidt langsomt – men vi vil gerne have en omsætning i Frankrig på 20-40 mio. kr. indenfor den nærmeste fremtid,” siger direktøren.

Aldrende millioner

Quforas interesse i det franske marked kommer, mens spørgsmål om netop sammensætningen af sundhedssystemet vinder frem på den politiske dagsorden. I praksis står landet nemlig med en pukkel af ældre blandt de 67 mio. borgere, som i dag bevæger sig mod et otium i et sundhedssystem, der har været notorisk centreret om sengeafsnittene.

Kort fortalt har det sydlige stormarked været gennemsyret af en tradition for at samle sundhedsbehandling på landets hospitaler frem for udrulning af ny sundhedsteknologi, der kan sikre patienterne en større grad af selvhjulpenhed. En virkelighed, som dog lader til at være i forandring.

Udviklingen er en af grundene til at såvel Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, som Danmarks ambassadør i Paris – Michael Starbæk Christensen – i dag spår et fortsat uforløst eksportpotentiale på danske sundhedsteknologier.

Hos Qufora er Lena Ehmsen Lachenmeier enig. Faktisk arbejder virksomheden allerede i dag med den danske ambassade i Paris, når det gælder adgangen til det franske marked.

”Frankrig er blevet et meget modent marked for den industri, som vi er i,” konstaterer hun.

Det er der flere grunde til. Selv peger direktøren dog bl.a. på at netop bowel management til eksempelvis at afhjælpe kronisk forstoppelse er blevet godkendte behandlingsregimer. Derudover er markedet generelt kendetegnet ved en patologi, som virksomheden kender fra andre dele af Vesteuropa og muligheder for at trække på nuværende erfaringer med de gængse patientforløb.

”Det betyder, at vi har nogle touch points, som vi allerede nu kan se en nytte i at bruge. Derudover er der brugen af refusion for behandlinger, som gør en rigtig stor forskel i forhold til at få noget ud af markedet,” opsummerer Lena Ehmsen Lachenmeier, der samtidig ikke forventer overskud lige med det samme.

”Generelt forventer vi kæmpe investeringer i år to, men de skulle jo lægges på et eller andet tidspunkt. I forhold til vores vækstmål kan vi se, at Frankrig vil være en af de helt store value pools – og den slags skridt kan virkelig accelerere væksten hos sådan nogle som os,” siger hun.

”Der er ganske simpelt ikke andre markeder, vi hellere vil investere i end Frankrig.”

Søndag går franskmændene til valg. | Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS / X07238
Søndag går franskmændene til valg. | Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS / X07238

Forventer rygvind uanset præsident

Spørgsmålet om fransk eksport for dansk sundhedsteknologi er blevet stadigt mere aktuelt i de seneste uger frem mod at landets vælgere søndag begiver sig mod stemmeurnerne til anden runde af præsidentvalget.

Duellen står i år mellem den konservative Marine Le Pen og den liberale Emmanuel Macron, der gennem sine første fem år som præsident allerede nu har sat ind med store reformer for bl.a. at holde franskmændene på arbejdsmarkedet.

Overordnet forventes Marine Le Pen at kunne lægge en linje med mindre digitalisering og innovation.

Selv forventer Lena Ehmsen Lachenmeier dog ikke de store forandringer – heller ikke med nye politiske vinde.

”Jeg tror, at lige præcis sundhedsvæsenet generelt er en af de ting, som bare er utroligt konservative. Det gør også, at tingene desværre foregår i et meget langsomt tempo – uanset hvem, der er ved magten. Derfor tror jeg ikke, at valget vil have nogen indflydelse på kort sigt,” siger direktøren.

”Visionen for os er, at folk skal være mere selvhjulpne så længe som muligt. Det er også noget, som det bliver behov for i Frankrig, så det kan man næsten ikke se som en ulempe, lige meget om man er venstre-, højre- eller midterparti.”

Aldrende franskmænd kan give boom til dansk sundhedseksport

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også