Kriseramt medicoselskab øjner sorte tal efter mareridtsårti

Medicoselskabet DDD-Diagnostic er flere gange snublet på målstregen i jagten på at gentage fortidens succeser. Virksomheden har tabt penge uafbrudt i 13 år, og ejeren har på få år skudt næsten 40 mio. kr. ind i selskabet for at opretholde driften. Nu øjner direktøren igen sorte tal i horisonten.
Foto: Michael Gustav Brock, DDD-DIAGNOSTIC
Foto: Michael Gustav Brock, DDD-DIAGNOSTIC

Det var en optimistisk topchef for DDD-Diagnostic, der i juli 2019 gav interview til Dagbladet Børsen.

Efter 11 år uden sorte tal på bundlinjen, var der nu lys for enden af tunnelen, lød det fra selskabets adm. direktør, Michael Gustav Brock, der endelig forventede et positivt resultat for 2020. Men ak:

"Det fik corona jo gjort gevaldigt meget ved," konstaterer Michael Gustav Brock i dag to år senere.

"Corona betød selvfølgelig, at salget gik ret meget i stå, som de fleste andre medicoteknik-firmaer også har oplevet. Det blev umuligt at komme ind på hospitalerne på det amerikanske marked, som vi hele tiden været meget afhængige af."

Alene på vores storkunde Phillips mistede vi en omsætning, der lå på den anden side af 25 millioner kr.," siger Michael Gustav Brock, der leder selskabet, der producerer og sælger gammakameraer til diagnostik. 

Har tabt 40 mio. kr. på to år

Samlet har det hårdtprøvede medicoselskab fra Hørsholm sat næsten 40 mio. kr. til. siden Børsen-interviewet i 2019.

DDD-Diagnostic kom ud af 2020 med et negativt resultat på 18,8 mio. kr. og et tab på 21,7 mio. kr. i 2019. Virksomheden oplyser til MedWatch, at omsætningen i 2020 landede på 54 mio. kr., hvilket er en stigning fra de 36 mio. kr., virksomheden omsatte for i 2019.

"Vi nåede ikke vores budget i 2020-regnskabet, som vi lige har afleveret, men vi nåede dog en omsætning på 54 mio. kr., og man kan sige, at det – i betragtning af corona og omstændighederne - faktisk ikke var noget dårligt resultat, fordi vi voksede fra 36 mio. kr. i omsætning i 2019 til 54 mio. i 2020. Så det er et fint skridt i den rigtige retning, men vi manglede så lige 30 mio. i omsætning i at nå break-even-punktet."

Og så I tabte næsten lige så mange penge på bundlinjen i 2020 som i 2019?

"Ja, og der er forskellige årsager til; vi har igen valgt at lade 2020 være året, hvor vi tager nogle afskrivninger og så videre, så det er jo ikke helt et udtryk for hele situationen, men vi har selvfølgelig brugt anledningen til at få ryddet endnu mere op i alt, hvad der var at rydde op i," siger Michael Gustav Brock.

Af- og nedskrivningerne, som Michael Gustav Brock henviser til, udgjorde henholdsvis 2,2 og 2,6 mio. kr. i 2020 og 2019.

Der er vel stadig vel stadig rigtig lang vej fra et negativt resultat på 18,8 mio. kr. til at tjene penge?

"Det må man sige. Jeg skal også lige sige i den forbindelse, at vi i løbet af 2020 – ud over trods alt at vokse fra 36 til 54 mio. kr. i omsætning – er lykkedes at lande en lukrativ aftale med Siemens om at genoptage salget af de systemer, som vi også tidligere har solgt til Siemens," siger Michael Gustav Brock og forsætter:

"Den er vi begyndt at eksekvere på i 2021, så rent strategisk kan du sige, at vi har fået virksomheden derhen, hvor vi både har fået oprettet en distributionsorganisation igennem egne distributører, og så har vi fået begge de to store OEM-kunder tilbage, Phillips og Siemens, som var det, der gav virksomheden succes op igennem nullerne. Det vil sige, at vi har tre ben at stå på; to storkunder og vores egne distributører. Det gør os alt andet lige mindre sårbare," siger Michael Gustav Brock.  

Forventer nyt tab i 2021

Selvom det i skrivende stund er 13 år siden, at DDD-Diagnostic har tjent penge, er det dog en optimistisk Michael Gustav Brock, der gør status i kølvandet på selskabets 2020-regnskab.

Godt nok forventer han ikke, at DDD-Diagnostic når break-even i 2021, men han peger på, at selskabet er kommet tæt på.

"Det første kvartal i år var stadigvæk hårdt coronaramt, og det gjorde, at vi tabte penge der. Vi har ikke helt fået lukket hullet, og jeg ved ikke om vi når at gøre det i år, men det sidste lille halve års tid har vi faktisk måned for måned ikke tabt penge," fastslår Michael Gustav Brock.

Han peger samtidigt på, at selskabets omsætning har været kraftigt stigende over de senere år. Efter en omsætning på henholdsvis 36 mio. kr. i 2019 og 54 mio. kr. i 2020, forventer direktøren at nå en omsætning på 65-70 mio. kr. i 2021.

"Så er vi ved at være tæt på break-even-punktet. Vi skal selvfølgelig højere op, og vi er allerede begyndt at kigge ind i et budget for 2022, og der ligger vi på et budget på noget, der ligner 100 mio. kr. i omsætning, og vi har en ordrebeholdning i dag på omkring 40 mio. kr."

Forsyningskrise annullerer overskud

Som coronarestriktionerne gradvist er blevet løftet de fleste steder i verden, er produktionsvirksomheder i stedet blevet ramt af en global forsyningskrise, der har betydet voldsomme forsinkelser og fordyrelser på det globale marked for fragt.

Den krise mærkes også dagligt i DDD-Diagnostic.

"Det kan godt være, at corona er overstået, men leveringssituationen er næsten endnu værre. Det betyder, at vi har lært, at vi skal bestille varer tre, fire og fem måneder tidligere, end vi skulle før, og det er jo hårdt for cashflowet, for vi er jo typisk ude i en situation, hvor vi skal forudbetale vores varer, og det vil sige, at pengene skal falde tre-fire måneder tidligere, end de ellers skulle," siger Michael Gustav Brock, der i kraft af DDD-Diagnostics finansielle formåen ikke har de bedste forudsætninger for at forhandle sig frem til længere betalingsfrister.

"Det er klart, at når virksomheden har haft underskud i mange år, og når forsyningssituationen og covid-19 stadigvæk hænger over os, så er vi jo ikke en økonomisk stærk virksomhed – det skal jeg da være den første til at sige. Og vi er jo lykkedes med at opnå de værst tænkelige betalingsbetingelser hos vores underleverandører, som stort set hos alle hedder "betaling up front", når vi lægger ordren," siger Michael Gustav Brock.

De globale forsyningsudfordringer betyder, at DDD-Diagnostic ofte må udsætte leveringen af næsten-færdige produkter, fordi en underkomponent er forsinket.

"Som nævnt har vi en ordrebeholdning på 40 mio. kr. Hvis vi havde haft de varer, som vi har bestilt, til de tider, vi normalt ville bestille dem til, så ville vi i princippet kunne få eksekveret 20-30 mio. kr. af ordrebeholdningen allerede i år; vores kunder ville være lykkelige, og vi ville nå break-even eller et positivt resultat i år. Men mange af de leverancer rykker altså nu ind i 2022, simpelthen fordi vi ikke kan få varerne," siger Michael Gustav Brock

Hvad gør I for at sikre likviditeten, når der kommer det her pres?

"Der er to muligheder; der er vores ejer, som hjælper i det omfang, at det er muligt, og så er der vores kunder – og specielt vores økonomistærke kunder – som vores OEM-kunder er gået med til at lave nogle forudbetalinger, som de ikke plejer at lave i vores samhandel," siger Michael Gustav Brock.

Tålmodig russisk ejer

Efter at være ejet af kapitalfonden Axcel i perioden 2004-2007 blev DDD-Diagnostic solgt til israelske Orbotech. Derefter var selskabet ejet af kapitalfonden Industriudvikling og Kraks Fond, inden selskabet blev solgt til den tyrkiske koncern Bozlu i 2013.

I 2018 overtog den russiske rigmand Yvgeny Tugolukov selskabet, der allerede på det tidspunkt balancerede på kanten af en konkurs, og siden har han via sit investeringsselskab Strongbow Investments, der er registreret på Cypern, indskudt næsten 40 mio. kr. i selskabet for at opretholde driften.

Når jeg kigger ned over de seneste år, så er jeres ejer kommet jer til undsætning mange gange ved at sætte kapital ind i virksomheden, og den klart største omgang var den seneste med 34,3 mio. kr. Hvad er det, der gør, at de og I stadigvæk har en tro på, at det giver mening at fortsætte, når de har måtte til lommerne så mange gange?

"Det er jo, at vi ser, som jeg har været inde på, at forretningen er genetableret med flere ben at stå på. To af de tre storspillere inden for medico, Phillips og Siemens, er tilbage som kunder, vi har en rimelig fyldt ordrebog, vi har et godt distributionsnet, vi har nogle gode produkter, og vi har ideer til fremtidige produkter, som vi er gået i gang med at planlægge at eksekvere, så ejerne tror på casen, som vi selv gør," siger Michael Gustav Brock.

Hvor stor er tålmodigheden fra ejernes side. Nu er der jo også en ny usikkerhed, som du er inde på, om leveringer. Hvor lang line tror du, at jeres ejere vil give virksomheden i den nuværende situation?

"Vi er ved at lægge et budget for 2022, og det skal simpelthen holdes - i hvert fald til en grad, hvor vi kan vise et positivt resultat, som jo også alt andet lige betyder, at det vil være nemmere. Det er dyrt at være fattig her," siger Michael Gustav Brock med henvisning til virksomhedens kreditværdighed.

Han fortsætter:

"Løber ejernes interesse op, hvis vi ikke lykkes med det i 2022? Det ved jeg ikke. Det er jo ikke sådan, vi har fået et ultimatum, men jeg kan kun sige, at de har udvist stor tålmodighed i en forankret tro på vores business case,"

Det er jo næsten 40 mio. kr., Strongbow har lagt, siden de overtog virksomheden. Det har de vel gjort i en eller anden forventning om at få de penge tilbage og mere til – hvornår tror du, at deres køb af jer kan vise sig som en god forretning for dem?

"Der skal vi se det på den lange bane, og de er også tålmodige investorer. Med den bestående produktportefølje, og de produktmarkeder, vi er i, kan vi få forretningen til at hænge okay sammen og give vækst på den anden side af 100 millioner (i omsætning red.)."

Læs også: DDD-Diagnostic vil skabe ny guldalder med nye produktlanceringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også