Cobi Rehab holder kadencen gennem svært coronaår - men peger på faresignaler forude

Tallene i Cobi Rehab står nærmest stille, og det glæder ledelsen, at virksomheden efter et år, der har været præget af coronakrisen, kommer ud af 2020 med skinnet på næsen. Men med restriktioner, kriseramte eksportmarkeder og stigende fragtpriser ligner 2021 en kæmpe udfordring.
Bestyrelsesformand og ejer af Cobi Rehab, Henrik Møllegaard Bjerre til venstre i billedet, håbede på et væksteventyr i Tyskland, som coronapandemien satte en stopper for. Kenneth Vendelbo Schnoor til højre var konstitueret direktør i selskabet tilbage i 2019. | Foto: Cobi Rehab/PR
Bestyrelsesformand og ejer af Cobi Rehab, Henrik Møllegaard Bjerre til venstre i billedet, håbede på et væksteventyr i Tyskland, som coronapandemien satte en stopper for. Kenneth Vendelbo Schnoor til højre var konstitueret direktør i selskabet tilbage i 2019. | Foto: Cobi Rehab/PR

Rehabvirksomheden Cobi Rehab kunne nærmest kopiere sine tal for 2019 og sætte dem ind i regnskabet for sidste år, uden at nogen ville lægge mærke til det.

Mens selskabet har lagt lidt på i toppen og havde en bruttofortjeneste på 10,8 mio. kr. mod 10,3 mio. kr. året før, så leverer Cobi Rehab et positivt resultat på 866.000 kr., som dog omvendt er et lille fald sammenlignet med bundlinjen i 2019, der lød på 993.000 kr.

Det fremgår af selskabets regnskab for 2020, som ledelsen er godt tilfreds med.

"Vi har både været ramt af corona på vores eksport og på det nationale salg, men vi har fundet praktiske metoder til at komme ud til borgerne uden smittefare ved at bruge værmemidler," fortæller adm. direktør, Claus Nicolaisen Nymark, til MedWatch.

De helt lavpraktiske metoder til at imødegå coronakrisens begrænsninger har ud over brugen af værnemidler handlet om ofte at møde borgerne udenfor.

"I mange tilfælde har vi også tilpasset hjælpemidlerne, så det er personale, som hjælper borgerne, i stedet for os i virksomheden," forklarer direktøren, som glæder sig over at være på et marked for hjælpemidler, som er ramt mindre hårdt end mange andre brancher, da der stadig har været efterspørgsel på produkterne.

Undgår mavepuster

I regnskabet skriver ledelsen, at branchen ikke direkte er påvirket af restriktioner.

"Men da selskabet i stor udstrækning sælger til offentlige kunder, herunder kommuner, er det ledelsens forventning, at selskabet kan imødese en midlertidig nedgang på efterspørgelsen af selskabets produkter, indtil kommunerne har fastlagt, hvorledes de bliver påvirket af hjælpepakker og udligningspakker," står der i regnskabet.

"Hjælpemidler til handicappede vurderes dog fortsat som en kerneopgave for kommuner, hvorfor ledelsen forventer, at der også under og efter covid-19 vil være efterspørgsel på selskabets produkter," skriver ledelsen videre.

"Derfor har vi ikke måtte skære kraftigt ned, men det er klart, at vi har været nødt til at agere på en helt anden måde end normalt," uddyber Claus Nicolaisen Nymark.

Cobi Rehab har specialiseret sig i produkter til svært overvægtige og andre med behov for understøttelse til positionering i længere tid, og virksomheden sælger eksempelvis puder, madrasser og kørestole.

Manglende undervisning rammer forretningen

Mange af selskabets medarbejdere er nu vaccinerede, selvom den nationale pause i brugen af vaccinen fra den svensk-britiske vaccineproducent Astrazeneca har forsinket antallet af vaccinerede medarbejde hos Cobi Rehab.

På trods af de mange vaccinerede medarbejdere frygter selskabet også en stor påvirkning fra coronasituationen i det kommende år blandt andet på grund af en forventning om fortsatte restriktioner.

"Vi underviser ofte vores kunder, og det får vi ikke lov til. Det skærer os kraftigt ned, for der er næsten ikke noget undervisning," siger topchefen, der også peger på eksportmarkederne som en stor udfordring, som ikke ser ud til at lysne lige foreløbigt.

Cirka halvdelen af Cobi Rehabs omsætning kommer ifølge direktøren normalt fra udlandet.

For lidt over et år siden fortalte bestyrlesesformand og ejer Henrik Møllegaard Bjerre, at Cobi Rehab netop havde indstillet sigtekornet på det store tyske rehab-marked, som selskabet ville hente en stor del af sin kommende vækst fra.

Den plan blev dog godt og grundigt punkteret af coronapandemien, hvor mange udenlandske markeder er lukket ned.

"Man kan helt bestemt sige, at coronaen stak en kæmpe kæb i hjulet på vores vækstplaner i Tyskland. Corona har været rigtig hård ved mange af vores eksportmarkeder," siger Claus Nicolaisen Nymark.

Hårdt år forude

Han understreger, at det absolut hårdeste for selskabet har været stigende fragtpriser både inden for luftfarten, men især i containerfragten, hvor priserne ifølge topchefen begyndte at stige i sidste halvdel af 2020.

"De priser falder ikke igen, når vi spørger i shippingbranchen, så det fortsætter ind i 2021. En container på 40 fod fra Asien er steget fra 19.000 kr. til at koste 72.000 kr., så de fragtstigninger er det allerhårdeste, vi har oplevet," fortæller rehab-direktøren.

Cobi Rehab producerer flere steder i verden men også i Asien.

Hvordan kan I fastholde jeres resultat, når I er påvirket af restriktioner, eksploderende fragtrater og udenlandske markeder, der nærmest er lukket ned?

"Vi er bare blevet bedre end tidligere til alene at fokusere på det, som har værdi for kunden og især for borgeren, og dermed bruger vi ikke ressourcer på alt muligt andet. På den måde har vi kørt i en lidt anden retning, end vi ellers har gjort de sidste par år," siger Claus Nicolaisen Nymark.

Regnskabet viser en samlet egenkapital på 16,2 mio. kr., hvilket er en stigning i forhold til sidste års regnskab, hvor egenkapitalen lå på 15,3 mio. kr.

Rehab-selskab vil finde vækst hos svært overvægtige tyskere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også