Medico-duo pantsatte husene og brugte opsparingen - nu har frasalg til kapitalfond sikret fremtiden

Medicoselskabet Cortex Technology står foran en planlagt vækstrejse og har som led i planen frasolgt 60 pct. af virksomheden efter et forløb, der blev forlænget og udfordret af coronapandemien, men hvor virussen også samtidig viste, hvem af de interesserede købere, der var den helt rigtige.
Investeringsansvarlig i kapitalfonden Vækst-Invest, Jeppe Nyby, står helt til venstre i billedet ved siden af adm. direktør Steffen Vogel. Ved siden af ham til højre i midten står den nye bestyrelsesformand Søren Mølgaard Kristensen og yderst til højre teknisk direktør og medejer Christian Thomsen. | Foto: Cortex Technology/PR
Investeringsansvarlig i kapitalfonden Vækst-Invest, Jeppe Nyby, står helt til venstre i billedet ved siden af adm. direktør Steffen Vogel. Ved siden af ham til højre i midten står den nye bestyrelsesformand Søren Mølgaard Kristensen og yderst til højre teknisk direktør og medejer Christian Thomsen. | Foto: Cortex Technology/PR

Siden adm. direktør Steffen Vogel og teknisk direktør Christian Thomsen overtog Cortex Technology for fem år siden, er der kommet skub i forretningen med vækst på 15-20 pct. om året, og det giver ro til nattesøvnen, da begge direktører havde satset deres familiers fremtid i projektet.

"Da vi overtog Cortex, gjorde vi det ved at pantsætte vores egne huse, tage hele vores opsparing og risikere vores børns fremtid, og det har vi ikke ligefrem lyst til at gøre en gang til," fortæller Steffen Vogel til MedWatch.

Cortex Technology udvikler og producerer dermatologisk udstyr, og direktør-duoen planlægger nu et nyt væksteventyr for virksomheden, og det skal være af en helt anden kaliber end det første. Derfor har de hentet en stor kommerciel partner i den jyske kapitalfond Vækst-Invest.

"Der er ikke noget markedsmæssigt, der gør, at vi ikke kunne have vækstet med 50 eller 100 pct. de seneste år. Det skyldes kun vores egne begrænsninger. Derfor hiver vi nogen ind, som har kapitalen, erfaringen og et netværk, vi kan trække på. På den måde bliver vores risiko heller ikke den samme i næste fase, som i den første," forklarer Cortex Technologys topchef, der også understreger, at virksomheden med kapitalfonden i ryggen nu kan få helt andre vilkår hos banken.

Nyt marked med større potentiale

Den pæne vækst de seneste fem år, hvor selskabets omsætning er fordoblet, er blandt andet opnået ved at modernisere it-systemer og kvalitetsstyringssystemer, og som den adm. direktør kalder det "at bringe virksomheden ind i det 21. århundrede".

Derudover indsatsen på den kommercielle side styrket, og selskabet har blandt andet deltaget i flere messer end tidligere og set et helt nyt og meget større forretningsområde.

Virksomheden flirter nu med den dyre ende af kosmetikbranchen, som ser en mulighed for at differentiere sig i industrien med Cortex' dyre hudanalyseudstyr.

Cortex Technology sælger to typer af udstyr, hvor det ene anvendes til hudanalyse og som primært sælges til offentlig og til industriel forskning, og det andet er udstyr til såkaldt kryokirurgi.

Eksempelvis køber Coloplast hudanalyseudstyr fra Cortex Technology, når medicogiganten skal teste et nyt produkts effekt på kroppen.

"Men selvom Coloplast er en meget stor virksomhed, så køber den et eller to apparater om året, for de holder jo i mange år. En kæde af kosmetiske klinikker skal derimod have udstyr på hver klinik, så derfor er markedet der enormt meget større. Det gælder i nogen grad for Europa, i hvert fald i USA og i høj grad i Asien," fortæller Steffen Vogel.

Kamp om andele i virksomheden

Eksemplet med salget til Coloplast fra Humlebæk er dansk, men hele 95 pct. af Cortex Technologys produktion går faktisk til eksport. Og det kan lyde besynderligt at sælge hele 60 pct. af en virksomhed fra, hvis man vurderer, at den står foran en eksplosiv vækst.

Men salget af den store luns til kapitalfonden er faktisk et udtryk for et hårdt tilkæmpet kompromis, for Vækst-Invest gik oprindeligt efter en større bid af kagen.

"Vi ville ikke af med så meget, og Vækst-Invest ville som minimum have mere end 50 pct., så de 60 pct. var der, vi endte som et kompromis," forklarer direktøren.

Kompromisset var enden på en længere salgsproces, som kunne være endt for snart et år siden, hvis ikke coronapandemien havde spredt sig verden over og også kom til Hadsund og Cortex Technology.

I januar sidste år havde virksomheden således fem interesserede købere stående i kø ved døren, som Steffen Vogel og teknisk direktør Christian Thomsen havde udpeget som potentielle partnere. To af dem kom fra udlandet, mens de tre andre var danske. Men så kom danske ski-turister hjem fra Italien med covid-19, og inden længe annoncerede statsminister Mette Frederiksen den første store nedlukning af landet.

"Hen i maj gik bunden bare fuldstændig ud af omsætningen. Det hele gik helt i stå, og så stoppede vi også salgsprocesen på det tidspunkt. Så hvis ikke det havde været for pandemien, var salget nok kommet i stand i april-maj sidste år," siger den adm. direktør.

Helt åben exit-strategi

Et par af de interesserede købere var såkaldte 'evergreens', der ønskede at købe sig ind i virksomheden og forblive engagerede i den, mens andre og herunder Vækst-Invest var almindelige kapitalfonde, der typisk køber sig ind med en tidshorisont på fem-syv år, inden de forventer at sælge virksomheden videre igen med fortjeneste.

Corona-forsinkelsen endte dog også med at få direkte indflydelse på valget af den endelige køber, for uroen omkring virussen og salget blev en slags eksamen, hvor Vækst-Invest viste sig som den mulige fremtidspartner med mest is i maven.

"De var mest rolige og kunne se, at al uroen alene hang sammen med coronakrisen. De kunne lægge det hele til side og fortsat tro fuldt ud på casen, mens de andre interesserede købere begyndte at pille for meget ved modellen omkring struktur og setup," fortæller Steffen Vogel, der intet havde imod at sælge til en kapitalfond frem for en blivende investor.

Steffen Vogel og teknisk direktør Christian Thomsen har det nemlig selv sådan, at de to ejere, der stadig har 20 pct. hver i virksomheden, alene kigger på, hvordan der skabes mest mulig værdi i projektet.

"Hvis det skabes ved, at vi er med, så er vi det, men hvis der skabes mere værdi om en fem-syv år ved at sælge til en strategisk køber, så er det mere rigtigt," siger Steffen Vogel.

Bestyrelse skal holde tempoet i gang

Efter salget til Kapitalfonden fra Jylland har Cortex Technology mandag sit første bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsen først og fremmest skal konsolidere sig.

Steffen Vogel ønsker endnu ikke at oplyse, hvem der skal sidde for bordenden i den nye bestyrelse, men i cvr-registret er Søren Mølgaard Christensen registeret som ny bestyrelsesformand. Han er med Cortex Technology engageret i hele 18 bestyrelser, herunder rehab-virksomheden Dan-Rehab, og han sidder også i direktionen hos netop Vækst-Invest.

Ifølge Steffen Vogel er det dog ham selv og medejer Christian Thomsen der har "budt ind" med Søren Mølgaard Christensen.

"Men selvfølgelig har Vækst-Invest også syntes, at det var en god ide," siger Steffen Vogel.

Bestyrelsen skal i første omgang se på en kortsigtet strategi omkring de nuværende corona-forhold og en mere langsigtet strategi om, hvad virksomheden skal sigte efter. Og direktøren glæder sig til, at der nu for første gang kommer en bestyrelse, som kan stille de kritiske spørgsmål.

"Vi har jo haft fem år til at svare på de kritiske spørgsmål, vi selv havde, da vi overtog, og vi har sikkert allerede fået nogle skyklapper på i forhold til vores holdninger og ideer til forretningen. Så der glæder vi os til at blive udfordret af den nye bestyrelse på de områder," siger Steffen Vogel.

Cortex Technology har nemlig nu betalt sin gæld af og har på mange måder en fin og tilfredsfredsstillende forretning, og det, frygter topchefen, kunne gå hen og blive en sovepude.

"Der er så meget mere vækstpotentiale, så det er det, som det drejer sig om fremadrettet. Bestyrelsen skal sørge for, at vi ikke kommer til at slappe af og stille os tilfredse," siger Steffen Vogel.

Dermatologisk medico-selskab sælger ud til kapitalfond 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også